Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще стане ясно дали ще има обвинени

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге

Заупокойна молитва ще се отслужи в храма в Световрачене

Снимка: БГНЕС

Днес е национален ден на траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге, в събота. Тогава автобус с хора прибиращи се от екскурзия излезе от пътя и падна от 20 метра височина. Загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. Някои от ранените продължават да са в тежко състояние, като са настанени в болници в София. 

Повечето от загиналите са от софийското село Световрачене. Сред тях е и момче на 13 години. Хората са се връщали от екскурзия в манастира "Седемте престола". На един от завоите водачът губи контрол над автобуса, удря леко четири автомобила, блъска се в мантинелата и пада в дерето до пътя. Вчера прокуратурата обяви, че работи по три основни направления в разследването - състоянието на пътя, действията на шофьора и отговорностите на транспортната фирма. 

Днес трябва да стане ясно дали ще има конкретни обвинения за трагедията край Своге. 
Разследването се води от Националната следствена служба. Решението на държавното обвинение се чака в ранния следобед и  до голяма степен то е свързано с назначените технически експертизи. Една от тях е на състоянието на пътя, който, както стана ясно - след ремонт срещу 23 милиона евро, преди 2 години, дал дефекти. 
Въпреки петкратните покани те да бъдат отстранени, реакция от фирма „Трейс Своге“ нямало, стана ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков. Дали  състоянието на пътя е имало решаващо значение за трагедията, ще стане ясно от резултатите от взетите проби на асфалта и мантинелата, а от тях ще зависи дали ще има обвинения и за отговорни длъжностни лица.
От холдинга "Трейс груп" заявиха, че асфалтовите настилки са изпълнени през 2014-а, като пътят е пуснат за експлоатация 2 години преди формалното му приемане през 2016. През това време е изтекъл и гаранционният срок на ремонта, а впоследствие ремонтите по него са извършвани от  фирма, избрана от Агенция "Пътна инфраструктура". От "Трейс" също изтъкнаха, че второкласният път Мездра-Своге-Нови Искър не е предназначен за настоящия засилен трафик. 
С експертиза ще се установява и техническото състояние на пропадналия автобус и поведението на шофьора. 59-годишният Григор Григоров, който е в болница без опасност за живота, е и един от собствениците на фирмата - превозвач "Мобилус-5". 
От прокуратурата заявиха, че при разпита си, обяснил, че за момент  изгубил контрол над автобуса и после той полетял към дерето. Установено е и че се е движел с по-висока от разрешената скорост, което е сред утежняващи отговорността му обстоятелства.
Независимо експертно разследване с участието на специалист по пътна безопасност от Австралия започва днес 
на мястото на жестоката катастрофа при Своге. Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация, от Института за пътна безопасност ще търсят причините за тежкия инцидент на пътя.
Екипът от експерти включва също бившият шеф на КАТ Богдан Милчев, пътен одитор, инженери и проектанти. Ръководител на екипа е Диана Русинова от Института за пътна безопасност, която съобщи за "Хоризонт":
"Ще направим специализирано заснемане. Най-вероятно ще привлечем и инженери с пълна проектантска правоспособност, които заедно с нас да обследват с различни техни съоръжения. Ще заснемем този и други рискови участъци с дрон."
Ден преди тежката катастрофа от Института за пътна безопасност са сигнализирали премиера и други отговорни институции за тежкото състояние на пътя в района на инцидента и необходимостта отново да бъде ремонтиран.
В Църквата „Св. Безсребърници Козма и Дамян“ в село Световрачане днес ще бъде отслужена 
заупокойна литургия в памет на жертвите и молебен за изцелението на пострадалите от тежката катастрофа. 
От това село са 15 от 16-те жертви на трагедията. Енорийският свещеник отец Атанасий заяви: 
"Не зная да се е случвало такава трагедия. От едно и също населено място толкова много хора да си отидат за един ден. Бог да ги прости. Мисля за тези в реанимациите. Господ Бог да пощади техния живот и да ги съхрани.
Все още не се знае кога ще са погребенията на загиналите в катастрофата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват обновения Туристически информационен център в Смолян

Обновеният Туристически информационен център в Смолян ще бъде открит на 3 юни, понеделник, от 11 часа в сградата на бившия Младежкия дом, съобщиха от Община Смолян. Той отваря врати за посетители преди 20 години, а към днешна дата е и с напълно нов облик. След отварянето на Планетариума в Смолян, потокът от туристи в града значително се увеличава,..

публикувано на 02.06.24 в 11:30

Силен туристически поток на Перперикон отчитат от Регионалния исторически музей

Засилва се туристическият поток на Перперикон, съобщи за Радио Кърджали директорът на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова: "Тази зима беше мека и практически не е имало прекъсване на туристите на Перперикон. Събирането на голям брой почивни дни също беше благоприятен за голяма посещаемост и все пак лятото е пред нас, надявам се, че ще..

публикувано на 02.06.24 в 10:15

Започва процедурата за избор на нов български патриарх

Днес във всички епархии на Българската православна църква (БПЦ) трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 юни. В 15 епархии, 13 в страната и две зад граница, епархийските избиратели трябва да определят кой ще ги представлява на патриаршеския събор.  Листата с..

публикувано на 02.06.24 в 09:45

Всенародно поклонение към Ботев и загиналите за свободата на България ще се проведе на връх Околчица

Днес с различни прояви в цялата страна ще отбележим Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще приканят всички да отдадат почит към паметта и делото на Христо Ботев и на героите в национално освободителните борби.  В Кърджали отбелязаха   Деня на Ботев снощи с тържествена..

публикувано на 02.06.24 в 09:30

Жълт код за интензивни валежи в 13 области в страната. В Кърджали и Хасково ще бъде горещо

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд ще се развива..

публикувано на 02.06.24 в 09:00

Пчеларовци се събраха на селищен празник

Певческа група „Златни пчеларовски баби“ за втора година вдигна настроението на селищния празник в Пчеларово. Групата за обреден фолклор, създадената през 1985 г. към Народно читалище “Иван Буюклиев 1926 г“ в село Пчеларово е възродена от техни потомци. Те решават да се организират и възродят славата на предците им. Именно те днес с кръшно българско..

публикувано на 01.06.24 в 17:55

Езиковата гимназия в Кърджали чества патронния си празник

Езиковата гимназия „Христо Ботев“ чества патронния си празник три дни. В последния ден на май, с кратко тържество пред паметника на поета-революционер в двора на училището и поднасяне на венци и цветя, ботевци почетоха героя. В понеделник, 3 юни, честванията продължават с турнир по плуване. Той ще започне в 13 ч. и ще се проведе в басейна на..

публикувано на 01.06.24 в 17:51