Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният Общински съвет премина под знаменателя на неудовлетвореността



Днес се проведе последното заседание на Общинския съвет в Кърджали преди местните избори, като за изминалия мандат са приети над 1000 решения, заяви председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.  По време на заседанието беше отчетена дейността на местния парламент за изминалите 4 години. За този период са проведени 48 заседания, едно от тях провалено поради липса на кворум. Три от сесиите са били тържествени, посветени на 21-ви Октомври – Деня на Кърджали. Традиционно общинската сесия се проведе в последния четвъртък от месеца. От 41 съветници днес приставаха 39. Преди официалното й начало, общинските съветници се събраха за обща снимка за спомен пред сградата на бизнес инкубатора. В дневния ред място заемаха 37 точки, като се гласуваха и 3 допълнителни.

Първа точка беше: Приемане на Отчет за дейността на Общински съвет – Кърджали, за мандат 2015 - 2019 година, за който гласуваха 25- за 10- против, 2- въздържали се. От ПП ГЕРБ в лицето на Огнян Иванов изразиха своето остро недоволство от дейността на Общинския съвет:

Беше ли полезен за жителите на община Кърджали този общински съвет? Нашето мнение е категорично не. С дейността си този общински съвет показа реална невъзможност да защитава интересите на гражданите. Част от решенията бяха в ущърб на хората и в интерес на малка група хора гравитиращи около ДПС.

Думата за възмущение също взе и Радослав Милев от РБ.

Имаме ли синя зона? Нямаме. Решенията, които са бил важни и за които е имало дебат винаги са се взимали с мнозинството на ДПС. 4 години никой не направи нищо.

По втора точка: Приемане на Отчет за дейността на Обществения съвет, за периода м.май 2017 г. до  м. септември 2019 г. изявление направи Председателят на Обществения съвет към местния парламент Милан Миланов, като отправи закана за догодина в която инициативен комитет ще блокира булевард „Беломорски”, ако нямам отговор за обходния път на Кърджали:

Смятаме, че новоизбраният Общински съвет трябва да излезе с документ  пред правителството, с който да поиска конкретно – кога и как ще бъде изпълнен проектът за обходния път. Не дали ще има, а кога ще стане. Вторият проблем според Обществения съвет , който трябва да се решава през следващия мандат, е чистотата – хигиенизирането и благоустрояването на Кърджали. В момента ситуацията в  града не е никак добро.. Срам е от това, което виждат много гостите на града.

По точката гласуваха 28- за , против - 0, въздържали се - 9.

Друго интересно като резонанс на днешното заседание бяха предвидените въпроси. След приемането на изпълняващ длъжността кмет на община Община Кърджали в лицето на Катя Митовска, първият й отправен въпрос беше от Милко Багдасаров от БСП, относно рушащите се къщи паметници на културата, които създават предпоставка за инциденти. В отговор Катя Митовска информира, че:

Собствениците, ползвателите и обитателите са отговорни и имат права и задължения за поддръжката на същите и общите им части. Те са длъжни да извършват необходимите ремонти работи в интерес на сигурността и спокойствието на гражданите.

Втори въпроса си отправи Радослав Милев от РБ, относно изразходването на публичните финанси и забавената отчетност за бюджет 2018г.

На въпроса Митовска, отговори:

Община Кърджали публикува на официалната си интернат страница ежемесечно и на тримесечие отчетите за изпълнението на общинския бюджет. На сайта в раздел „Бюджет и финанси“ своевременно е публикуван и отчета за изпълнението на бюджета към 31.12.2018г.

Последен в питането си беше Огнян Иванов от ГЕРБ, относно сметосъбирането и сметоизвозването:

Как изчислихте прогнозната стойност на обществената поръчка и защо не са проведени пазарни консултации с които да определите пазарната стойност на предстоящите за възлагане дейности, попита Иванов.

На запитването кмета отвърна:

При обществени поръчки за услуги, които са регулярни, прогнозната стойност се определя на базата на действителната обща стойност на поръчките от същия вид.

След изчерпване на точките от дневния ред в знак на признателност, общинските съветници подариха на  председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, голям букет цветя и картина, като самия той каза:

Бяхме едно голямо семейство и екип, който работеше за бъдещето на поколенията. Пожелавам спорна и ползотворна работа на новия местен парламент в името на нашите жители, който ще изберем на 27 октомври.

Чуйте пълния репортаж на Ангел Шенков в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава пръскането с хеликоптери срещу марокански скакалци в Кърджалийско

Продължава пръскането със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в Кърджалийско.  Утре предстои да бъдат третирани площите в общините Джебел и Кърджали.  На територията на община Джебел хеликоптери ще пръскат в село Купците, а в община Кърджали в селата: Севдалина, Скална глава, Зайчино, Багра, Охлювец, Божак, Голяма бара,..

публикувано на 26.05.24 в 17:23

Служебният вътрешен министър заяви, че намалява мигрантския натиск към България

Центровете за бежанци у нас са пълни на 25 процента, след като миналата година по това време капацитетът им е бил напълно зает. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и допълни, че за петте месеца на тази година има четири пъти повече върнати нелегални мигранти по страни от произход: "Работим изключително активно с Ирак и Мароко. След..

публикувано на 26.05.24 в 15:08

Приключи пръскането срещу марокански скакалци в община Черноочене

Приключи пръскането със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в Чернооченско.  В продължение на два дни със селскостопанска авиация от два хеликоптера са обработени около 8500 декара в землищата на 8 чернооченски села.  Бедствено положение е обявено на част от територията на община Черноочене. Засегнатите площи са предимно..

публикувано на 26.05.24 в 14:30

Пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май (понеделник). Това съобщиха от общинската администрация. Пръскането ще започне в 21 часа на 27 май (понеделник) и ще приключи в 6 сутринта на 28 май (вторник). Ще бъдат третирани площи на територията на целия град, като обработката ще започне от централната градска част. Желателно е в..

публикувано на 26.05.24 в 13:52

Втори ден хеликоптери пръскат в Черноочене срещу марокански скакалци

Продължава пръскането със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в Кърджалийско. Два хеликоптера пръскат срещу марокански скакалци в Чернооченско (видео) Два хеликоптера ще пръскат срещу марокански скакалци в Кърджалийско на 25 май Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканските скакалци Днес предстои да..

публикувано на 26.05.24 в 11:05
Фармфест 2024

Демонстрират подковаване на коне във фармфеста в Момчилград

Във втория ден на фармфеста в Момчилград посетителите ще наблюдават ръчно стригане на овца, доене на крави, подковаване, както и майсторска езда на кон. Вчера, когато се откри фермерския фестивал, хиляди се стекоха в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Над 50 фермери и производители изложиха продуктите си в щандовете, а посетителите имаха..

публикувано на 26.05.24 в 10:37

Иван Робов: Специфичен момент за изборите 2 в 1 е уседналостта на избирателя

Избирател, който няма право да гласува за представители за Европейски парламент, но може да гласува за НС, ще дава своя вот само с хартиена бюлетина. Това каза Иван Робов, председател на Районната избирателна комисия в Кърджали. "На тези избори, знаете, се провеждат два отделни избора. За изборите за Европейски парламент имаме уседналост - тримесечна..

публикувано на 26.05.24 в 09:41