Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият пациент с коронавирус в Кърджали бе изписан от инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“

Първият пациент с коронавирус в Кърджали бе изписан от инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. 57-годишният мъж, който бе приет за лечение на 26 март, вече е с отрицателна проба за COVID-19. Намира се в добро общо състояние, но ще остане под домашна карантина през следващите 28 дни. Информацията бе съобщена от здравните власти на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка. Пред изписване са и двамата пациенти с коронавирус в ардинската болница – съпрузите на 71 г и на 68 г, които живеят в с. Горно прахово. Те се чувстват, нямат оплаквания, предстои да излязат резултатите от контролните им PSR-проби. В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ са хоспитализирани четирима болни с коронавирус – мъж на 71 г от с. Рани лист и неговата съпруга на 61 г, мъж на 31 г, завърнал се от Дания и жена на 63 г от Кърджали. Пациентите са в задоволително състояние, с изключение на мъжа от с.Рани лист, който е с усложнения след инсулт и се е наложило да бъде приведен в интензивното отделение. В общинските болници в Момчилград и Крумовград не са постъпвали пациенти с коронавирус.

Областният управител Никола Чанев получи уверение от медиците, че разполагат с необходимия набор лични предпазни средства – маски, шлемове, очила, защитни облекла. Продължават и дарителските жестове за здравните заведения.

На заседанието бяха обобщени противоепидемичните мерки във връзка с предстоящите великденски празници, опазването на обществения ред и мерките за безопасност. Не се очакват масови струпвания на хора в храмовете, смятат от МВР. Продължават съвместните проверки на полицията и РЗИ в търговските обекти. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 6 април са отменени допълнителните ограничения, въведени по места, каквато е забраната за работа на кафе-автоматите и павилионите за закуски. Коментиран бе и контролът върху общинските пазари и качеството на храните за Великден.

Областният управител предупреди членовете на Щаба, че мерките за сигурност не трябва да се пренебрегват и благодари на всички институции, ангажирани в борбата с пандемията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Очаква се да се обявят мерките срещу коклюш в страната

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:02

Намалиха обхвата на "Синята зона" в Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет бе приета наредба за намаляване обхвата на Синята зона в Кърджали.  15 знака с обозначение за платено паркиране  ще бъдат премахнати.  На тези места спирането ще бъде забранено.  Председателят на Постоянната комисия по транспорт и комуникация Мюмюнали Халил посочи промяната.  Някои от досегашните зони се..

публикувано на 25.04.24 в 17:04

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС.  Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е и злъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент.  Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните..

публикувано на 25.04.24 в 11:55

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15