Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 23 гласа "за" и 15 "против" общинските съветници в Кърджали приеха план за финансово оздравяване до 2022 година

Общинските съветници на Кърджали приеха с 23 гласа "за" план за финансово оздравяване на община Кърджали до 2022 година и отчета на план за минал период. 15 гласуваха против, трима се въздържаха.
Фокусът на програмата за финансово оздравяване до 2020 година на община Кърджали е паднал върху събираемостта на
на Данъка върху недвижимите имоти и Данъка върху превозните средства, става ясно от документа. Към края на 2019 година, община Кърджали е постигнала осреднена събираемост 77,3%, бе отбелязано в докладната.
Налага се тенденцията за формиране на дефицит в общинския бюджет в резултат на въведеното извънредно положение от COVID-19.
В докладната се обсъжда, че както гражданите, така и местният бизнес очакват да не бъдат ограничавани или лишавани от предоставяните досега публични услуги и затова обемът и качеството на тези услуги в кризисната и следкризисната ситуация трябва да се запази. С оглед на това се предлага продължение на едногодишният оздравителен план 2019-2020 г. в двугодишен до 2022-а година.
Предложението е разгледано във всички 10 комисии на Общинския съвет.
Руслан Терзиев изрази позицията на групата съветници от ГЕРБ. Най-обективно говорят фактите, че се налага да правим нов план, каза той. При предишния си мандат кметът Хасан Азис е обяснил, че общината ще реши финансовите си проблеми. И допълни, че община Кърджали не само не е излязла от финансовото блато, ами е затънала още повече. Руслан Терзиев от ГЕРБ:


Руслан Терзиев от ГЕРБ за позицията на групата съветници.
Георги Кючуков обясни, че дискусията по точката за финансовото оздравяване на общината и стария план по нищо не се различават от тази за финансовия отчет. Той изрази позицията на БСП като "въздържали се". Кючуков подчерта, че е стряскаща сумата, която се формира от несъбрани средства от входни такси от Перперикон и подчерта, че няма контрол върху тази дейност. Георги Кючуков от БСП:
 

Георги Кючуков допълни, че позицията на БСП като въздържали се е заради нежеланието им дискусията да се води по този начин.
Гроздан Колев от ГЕРБ каза, че в оздравителния план няма механизми, които да дават приход на общината за бъдеще. Гроздан Колев:


Гроздан Колев от ГЕРБ.
Съветникът Радослав Милев от Реформаторския блок заяви, че на всички е ясно, че и двата документа - план за финансово оздравяваване и отчет за плана са проформа. Общината е загърбила поети ангажименти. Радослав Милев:
 

Радослав Милев от Реформаторския блок на сесията днес.
Прочитът на съветника от ДПС Елван Гюркаш е, че новият план за финансово оздравяване е да се оптимизират наличнитe ресурси, както и да се упражни адекватен контрол върху изразходването на общински средства. Според нея е непрофесионално да се говори, че тези два документа са изпълнени проформа. Елван Гюркаш:
 

Съветникът от ДПС Елван Гюркаш.
А така отговори кметът на община Кърджали Хасан Азис на изказванията за плана за финансово оздравяване до 2022 година и отчета за план за по-стар период.
 

кметът на община Кърджали Хасан Азис за отчета за финансово оздравяване и новия план за оздравяване на общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Златоград провеждат празник на чевермето

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните,..

публикувано на 11.05.24 в 16:45

Откриха 13-годишното момче, обявено за общодържавно издирване

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирва се 13-годишно момче от Хасково Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи полицията. 

публикувано на 11.05.24 в 16:35

Издирва се 13-годишно момче от Хасково

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Снощи в 23:40 ч.в Районно управление - Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният й син не се е прибрал след училище. Момчето ДЕНИЗ РАМАДАН ЯШАР преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил..

публикувано на 11.05.24 в 12:43

Наближава крайният срок за назначаване на секционните комисии

Остават два дни до крайния срок, в който районните избирателни комисии по места да назначат секционните избирателни комисии. Това сочи хронограмата за предстоящия на 9 юни вот - 2 в 1, за избор на представители в Европейския парламент и за народни представители. Всички общини са постигнали съгласие относно назначаването на секционните избирателни..

публикувано на 11.05.24 в 12:29

Удостоверяват машините за гласуване

Започна удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление. Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок, съобщават от..

публикувано на 11.05.24 в 11:06
патици

Огнище на птичи грип е установено в симеоновградско село

БАБХ констатира огнище на инфлуенца в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици.  Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона. С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия..

публикувано на 11.05.24 в 10:32
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за празника са на..

публикувано на 11.05.24 в 09:20