Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян празнува 108 години от своето Освобождение

връх Средногорец - Родопската Шипка
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Смолян празнува 108 години от своето Освобождение. 

108 години ни делят от онези паметни 19, 20 и 21 октомври на 1912 година. станали разделителна линия между потисничеството и свободата в историята на родопския край.

Поклон пред пълководския талант на полковник Владимир Серафимов - освободителят на Родопите, олицетворение на бойния дух на Българската армия.

Пред неговите храбри войници, героите на 21-ви  Средногорския полк, които се врекоха на родопската свобода. Не са забравени думите му:

"Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител."

Ние помним саможертвата им в името на свободата на отечеството, помним и техния завет, да бъдем единни в името на Майка България, пише в поздравителния адрес кметът Николай Мелемов .

Родопската шипка на вр. Средногорец, над с. Полковник Серафимово


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Костадин Костадинов: В Кърджали има депесарско робство, което кара българи да се страхуват от българи

Над 100 човека си поговориха с Костадин Костадинов на срещата с граждани в центъра на Кърджали. Той им отговаряше на въпроси свързани с миграцията и приемането на България в Еврозоната. Също така засегна какви са приоритетите на „Възраждане“ за община Кърджали, както и в национален план. С жителите на областта се срещнаха и  кандидатите за..

обновено на 16.05.24 в 20:20

Новоасфалтиран път и пешеходна алея свързва Тютюнче с Джебел

Община Джебел асфалтира пътя от общинския център до село Тютюнче. Основният ремонт на 2-километровия път започна след като кметът на общината Неджми Али подписа през септември миналата година споразумение за финансиране на проекта с Министерството на регионалното развитие. Освен новата асфалтова настилка е обособена пешеходна алея, която е с дължина над..

публикувано на 16.05.24 в 18:50
Кириакос Мицотакис

Гърция няма да ратифицира три меморандума със Скопие

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор. Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в Евросъюза...

публикувано на 16.05.24 в 18:15

Езикова гимназия ,,Иван Вазов“ – Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езикова гимназия ,,Иван Вазов“ – Смолян, ще отбележи 40 години от създаването си, съобщи за БТА Галина Ангелова – старши учител по английски език. Тържеството ще започне на 5 юни 2024 година във фоайето на Родопски драматичен театър ,,Николай Хайтов“. Ще бъде открита изложба „40 години Езикова гимназия ,,Иван Вазов“ - училище на младостта“, след което..

публикувано на 16.05.24 в 17:50

Добра реколта от череши отчитат овощари от региона

Тази година реколтата от български череши е добра, казва Добри Желев, производител от димитровградското село Крепост. Цената на черешите тази година е стартирала от 8-10 лв/кг, но последните дни е паднала до 6-7 лв/кг. Заради дъждовния период плодът е започнал да се напуква, казва още овощарят и допълва, “вероятно цената на българската череша още ще..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Продължава тенденцията за намаляване на миграционния натиск към България

Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. От началото на тази година до момента незаконно опитали да преминат българо-турската граница са около 12 000 лица от трети страни. За същия период на миналата година това са 42 000. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов преди..

публикувано на 16.05.24 в 16:25

платена публикация
Костадин Костадинов ще се среща с граждани в Кърджали

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов ще разговаря с граждани в четвъртък, 16 май, от 11 часа пред паметника на Васил Левски в Кърджали . Освен с него, с жители на областта ще се срещнат кандидатите за народни представители Георги Георгиев, Анета Георгиева и Ясен Колев. От 10 часа „Възраждане“ кани журналисти на..

обновено на 16.05.24 в 15:41