Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математикът Вълчо Милчев удостоен с почетен знак "Герб на община Кърджали - златен"

Кметът на Кърджали Хасан Азис връчва почетния знак на Вълчо Милчев
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Ръководството на обина Кърджали награди математика Вълчо Милчев с почетен знак  "Герб на община Кърджали - златен" за висок професионализъм, доказани успехи в математическите науки и значим принос за издигане престижа на община Кърджали. 

Поради здравословни причини водещия на тържествената програма по повод Деня на Кърджали Борислав Христов. 

Ето какво написа Вълчно Милчев: 

"Уважаеми официални гости, скъпи съграждани, колеги, ученици, приятели, трогнат и щастлив съм от оказаното ми признание – да получа високото отличие „Герб на община Кърджали-златен“ и почетна грамота от д-р инж. Хасан Азис по случай празника на нашия град – 21 октомври. Приемам това като оценка за моята работа, трайно свързана през целия ми живот в Източните Родопи, посветена на развитието на младите таланти тук в областта на математиката. Аз имах шанса половината от професионалния ми път да премине в откриването и развитието на математически дарования и считам този период от живота си за изпълнен със съдбовен смисъл. Да дадеш посока на млад човек, да го преведеш през трудния път на познанието от училището в родния град до международни изяви, да му разкриеш света на науката, е дело, което ми донесе дълбоко удовлетворение. През това време успях да напиша и пет книги в областта на математиката.  Много са публикациите, мои и на учениците ми, в престижни математически издания в чужбина и успехите на международно ниво на  школата по математика под ръководството ми. В 10 държави по света до нашите имена и училище „Славейков“ е стояло името и на нашия град Кърджали. Надявам се, че с това сме записали свой принос за добрия му имидж и извън пределите на България. 10 от най-успешните математици от школата получиха признание като абитуриенти в Кърджали – за безспорните си постижения шестима от тях станаха носители на едногодишната кметска стипендия, четирима на наградата на Ротари клуб. Изказвам искрената си признателност на кмета на общината д-р инж. Хасан Азис, че ме предложи и удостои с тази престижна награда и за отзивчивостта му, когато сме се обръщали към него за подкрепа. На общинските съветници - за съгласието с кандидатурата ми. Благодаря на медиите, които винаги  добронамерено отразяваха изявите и успехите на школата по математика, издаването на книгите ми и специално на колегите от в. „24Х7 Родопи“, които свързаха тези постижения със 70-годишния ми юбилей и ме номинираха за отличие. А също и на ръководството на СУ „Петко Рачов Славейков“ за подкрепата на школата по математика, която ръководих 15 години. В днешния ден, когато Кърджали отбелязва 108 години от Освобождението си, да си пожелаем да бъдем патриоти на родния край с делата си, да слушаме гласа на младите, защото те са бъдещето, заедно да преодоляваме изпитанията и да работим според силите си за благополучието и напредъка на града ни!" 

Уители и ученици от СУ Петко Р. Славейко на обща снимка с Вълчо Милчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
Гергьовден в с. Паталеница, област Пазарджик.

50 родопски чевермета очакват гостите на Момчилград

С 50 родопски чевермета ще бъдат посрещнати посетителите на второто издание на Фармфеста в Момчилград, което ще се проведе на 25 и на 26 май в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Посетителите ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да се потопят в миналото, участвайки в доене на овце, кози и крави. Ще има..

публикувано на 13.05.24 в 18:20

Над 150 ученици и преподаватели маркираха пет туристически маршрута край Кърджали

Над 150 души се включиха в почистването и маркирането на пет туристически маршрута и екопътеки в района на Кърджали. Участниците са от пет кърджалийски училища - Езиковата гимнация Христо Ботев, средните училища Йордан Йовков, П.Р. Славейков и професионалните гимназии Васил Левски и по туризъм, както и членовете на Спортно-интелектуален клуб Ахридос...

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. З аявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 09:34

Наградиха ученици от Езиковата гимназия на церемония в София

На 11 май, по време на най-голямото събитие за Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – Деня на Кеймбридж 2024 г., се състоя тържествена церемония по награждаване на учениците и техните ръководители, класирали се в националния кръг на международното състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL). Събитието се проведе в София, съобщиха от Езикова..

публикувано на 11.05.24 в 16:00