Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Виктор Кирчев: В бъдеще хората ще могат да правят избор между ваксините

Снимка: БТА



Интерес към масовата ваксинация в Кърджали отчитат от РЗИ. Само в неделя са направени 251 имунизации, казва директорът на институцията д-р Виктор Кирчев. Записването е препоръчително, за да се избягнат опашки и чакане, а хората по места да се ваксинират в местните центрове.
В Кърджали освен в инспекцията, ваксинират и в многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски", както и в Многопрофилна болница "Кърджали" на булевард "Тракия" в сградата на поликлиниката. Подробните адреси с имунизационните пунктове за ваксиниране срещу КОВИД-19 и с телефоните за записване, са качени на сайта на РЗИ в Кърджали.
И още - какво да правят хората с алергии, които се опасяват от имунна реакция и ще имат ли право в един по-късен етап всички останали, да избират каква ваксина да им бъде поставена? Отговорите дава д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ в Кърджали.   
Сертификатите за имунизации могат да бъдат получени след поставяне на втората доза от личния лекар, независимо къде сте имунизирани, съобщават още от РЗИ в Кърджали.
На 15 януари пък е пуснат достъпа на граждани до техните електронни здравни записи. След поставена втора доза всеки български гражданин, който има издаден квалифициран електронен подпис на свое име може да достъпи пациентското си досие и след успешен вход, да разпечата сертификатът за извършена ваксинация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ниската физическа активност води до по-ранна смърт

С 30 на сто се увеличава рискът от смърт от заболяване при хората, които не са физически активни, в сравнение с тези, които спортуват или редовно се движат. Ниската физическа активност е един от основните фактори за възникване на хроничните незаразни болести и четвъртият рисков фактор за смъртност. На нея се дължат 6% от смъртните..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Започна едномесечната предизборна кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и..

публикувано на 10.05.24 в 09:48

Времето е за чадър

Според прогнозата блачността ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления на облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България - силен североизточен вятър. Хладно време с максимални температури предимно между 13 и 18 градуса, в София – около 13 градуса. В..

публикувано на 10.05.24 в 09:06

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните мерки на..

публикувано на 09.05.24 в 15:49

Трима тенори с уникален концерт за 24 май в Смолян

С концерт на Тримата български тенори, Община Смолян ще поздрави дейците на българската просвета и култура и всички граждани и гости на Смолян. Уникалният концерт ще се проведе на 24 май от 10,30 ч. на Амфитеатъра на Новия център в Смолян. А при неблагоприятни метеорологични условия в зала 1 на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. След..

публикувано на 09.05.24 в 15:40

Разкрита е кражбата на 800 лева от параклис

Разкрита е кражбата на 800 лева от параклис в землището на село Брош. Полицейски служители от РУ-Кърджали са установили двама непълнолетни, съпричастни към липсващите пари от храма. Сигналът за открадната сума от кутията за дарения беше подаден на 7 май. В хода на започналата проверка полицаи стигнали до двама непълнолетни от Кърджали..

публикувано на 09.05.24 в 15:35

Високорискови наркотици с общо тегло 300 грама са открити в Кърджали.

В хода на специализирана операция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред полицаи от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Кърджали извършили проверка в апартамент, обитаван от 32-годишен, където намерили около 100 грама суха листна маса и 210 грама бяло прахообразно вещество. При направени..

публикувано на 09.05.24 в 13:39