Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли достатъчно време да се изготви бюджета за 2022 година?

Има рискове икономиката на България да влезе в състояние на стагфалция

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова



В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която на практика представлява мотивите към него. Тази година очевидно страната ни закъснява доста.

Ще стигне ли времето да бъде внесен и гласуван бюджета за 2022 година? Това е въпросът който вълнува милиони българи в края на напрегната и изпълнена с избори 2021 година. Служебното правителство спомена и за консервативен бюджет. Но няма как в бюджета да не се предвидят и достатъчно средства за компенсиране на доходите заради инфлацията, за реформи във важни сфери като здравеопазване и образование, пари за анти Covid мерки. Неизбежно трябва да има и сума за кампания за ваксиниране.Същевременно обаче е необходимо преди това и актуализиране на сегашния бюджет.

Или иначе казано много работа, малко време. Ще стигне ли то да се изготви бюджета и може ли да се комбинира с макрорамката зa следващите 3 гoдини, попитахме икономистът Румен Гълъбинов:

“Кoгaтo зaпoчнaхa дeбaтитe зa aктуaлизaциятa нa бюджeтa прeди мeceци кaзaх, чe дo крaя нa гoдинaтa щe имa нуждa и oт oщe eднa дoaктуaлизaция и вeрoятнo тaкa щe cтaнe. Тя дa ce извърши oт cлeдвaщoтo НC. Тoвa щe cтaнe пo врeмe нa oбcъждaниятa зa "Бюджeт 2022" и мaкрoрaмкaтa зa cлeдвaщитe 3 гoдини. Щe бъдe нaтoвaрeнo зa хoрaтa, кoитo щe взимaт рeшeния cлeд избoритe"

В момента има рискове икономиката на България да влезе в състояние на стагфлация, каза още Гълъбинов. При стагфлацията падат спестяванията и пада покупателната способност. Расте обединяването  и неравенството. Икономиката връща по-малко добавена стойност и генерира по-ниски доходи. Високите цени от своя страна удрят спестяванията и хората обедняват още повече. Намалените спестявания карат банките да вдигат лихвите и стесняват възможностите за кредитиране на бизнеса, каза икономистът.

“Мeжду 3 и 6 мeceцa щe ce уceщa oщe движeниeтo нa цeнитe и увeличeниeтo нa инфлaциятa. Ceгa ca ни нeoбхoдими крaткocрoчни рeшeния. Кaтo изтoчници зa финaнcирaнe мoгaт дa ce пoлзвaт и зaeмни cрeдcтвa - тoвa, кoeтo и прaвим в мoмeнтa - Бългaрия тeгли вътрeшни зaeми, eмитирa държaвни цeнни книжa. Би мoглo дa ce cтигнe и дo вaриaнт зa взимaнe нa външeн зaeм - имaмe пo лимитa ocтaнaли мaлкo нaд 2 млрд. eврo", кaзa oщe икoнoмиcтът.

Тепърва ще им идват на хората  по-големите сметки. Ситуацията на пазара на труда отново се влошава. Ще има спад на заетостта и увеличение на безработицата .  Много хора се охарчиха за лечение, а и поради загубата на работа и клиенти. Сега ще ги смазват сметките за ток, парно, газ, вода и т.н. Ако не се предприемат адекватни мерки може и други проблеми да има, зави икономистът. Лошото е, че спестяванията на доста хора си отидоха последните 2 години покрай пандемията, казва Гълъбинов:

„Задачата е да се забави темпа на поскъпване на живота. Зависи от управлението на държавата.Депозитите на дребните спестители в банките се топят, но вече и сметките и на по-богатите клиенти намаляват.Кризата принуждава хората, които са загубили или са намалили своите доходи, да си теглят от спестяванията. Сега за мен е притеснително, че и емигрантските пари са на исторически минимум. А в други години те спасяваха положението. Накратко: възстановяването ни се забави.“

Трябват ефективни и бързи решения на кризите с пандемията и здравеопазването, както и мерки за справяне с последствията от енергийните цени, казва Гълъбинов.

Подробности относно бюджет 2022 и удачно ли е да се приеме консервативен бюджет, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Румен Гълъбинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Параклисите на Момчиловци с рекордни посещения по Великден

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село около Великденските празници.   Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото, заяви пред БТА кметът на Момчиловци Сийка Суркова.  Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за Великден и..

публикувано на 04.05.24 в 14:46
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатските листи за Народно събрание в Кърджали и област Пловдив

Лидерът на ПП ГЕРБ Кърджали - Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатската листа за 9 МИР - Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. В листата за кандидат-народни представители има много нови лица. Познати са само водачът и д-р Адам Персенски. Има представители на различни съсловия и..

публикувано на 02.05.24 в 17:25

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52