Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изменение на климата и околна среда – среща-дискусия в Радио Кърджали

Чистата околна среда е един от най-важните фактори не само за човешкото здраве и благосъстояние, но и за съществуването на планетата ни. Дейността на хората води до натрупване на вредни отпадъци и замърсяване на въздух, вода, почви. Ние ли предизвикваме природата? Изменяме ли климата? Влияем ли на екосистемите и биологичното разнообразие? Как отговаря планетата на тази човешка намеса? И какво да направим, за да живеем в едно по-добро бъдеще?

Радио Кърджали организира среща-дискусия на тема

„Изменение на климата и околна среда - от местните особености към общото европейско бъдеще“

22 февруари 2022 г. от 10 ч.

в Конферентната зала на хотел „Арпезос“ в Кърджали

Събитието е част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио, който се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

Можете да проследите дискусията на живо в профила на Радио Кърджали във Фейсбук. Ще бъде достъпна и чрез приложението ZOOM на следния адрес:

https://zoom.us/j/96234388624?pwd=b3BxRVQ4MDJNLzJSY2piYVd5clpnQT09

Модератор е Галина Стефанова.

Темите, които ще поставим на обсъждане, са:

  • Отоплението с твърдо гориво – вреди и ползи? Каква е алтернативата? Как се постига енергийна ефективност? Как да се помогне на българите да преминат към екологично отопление – законодателно и финансово? Как и къде е необходима подкрепата на Европа?
  • Трябва ли да се рециклират опасните отпадъци? Къде отиват непотребните батерии, монитори, скенери, мобилни телефони, компютри? Как влияят те на околната среда? Как да се намали изхвърлянето им? Какво може да промени Европа в тази насока?
  • Как климатичните промени влияят на дивата природа? Кои компоненти от нея усещат най-силно тези промени? Адаптира ли се животинският и растителният свят към новите реалности? Може ли биоразнообразието да помогне в справянето с климатичните промени и да доведе до устойчива околна среда? Какво може да вземе Обединена Европа като опит от Източните Родопи?

УЧАСТНИЦИ В ДИСКУСИЯТА СА:

  • инж. Светослав Стойков – експерт в Eкологично сдружение „За Земята“ с интереси в сградно обновяване, включващо енергийна ефективност, нисковъглеродно отопление и устойчиви материали
  • Неджми Ходжов – заместник-кмет на община Ардино
  • Михаела Кирчева – мениджър в туристическа фирма
  • Даниел Костов, „Екологика България“ ЕООД – експерт в областта на екологията с интереси в теми, свързанис устойчиво образование, кръговост на икономиката, отчетност и спазване на законовите изисквания. Работи по проблема с отпадъците вече 25 години
  • Д-р инж. Георги Гачев – компютърен експерт и специалист по преработка на отпадъци
  • Стоян Йотов – независим външен монитор на българските проекти по Програма ЛАЙФ, която е европейският финансов инструмент в сферата на опазването на околната среда
  • Христо Христов – експерт по биоразнообразие във фондация „По-диви Родопи“
  • Десислава Костадинова – експерт във фондация „По-диви Родопи“
  • Надежда Кирова – представител от България в заседанията на Гражданския панел „Климат и околна среда“ на Европейския парламент
  • Ученици – младши посланици, от училищата-посланици на Европейския парламент в Кърджали – ЕГ „Христо Ботев“, СУ „П.Р.Славейков“ и ПГ по икономика „Алеко Константинов

Конференцията за бъдещето на Европа е най-достъпният начин идеите на обикновения гражданин от най-отдалечените места на Европейския съюз да бъдат чути. Всеки има представа за бъдещето, в което иска да живее. Затова:

Участвай! Бъди активен! Всеки глас е важен!

Да изградим твоята и нашата Европа!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатските листи за Народно събрание в Кърджали и област Пловдив

Лидерът на ПП ГЕРБ Кърджали - Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатската листа за 9 МИР - Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. В листата за кандидат-народни представители има много нови лица. Познати са само водачът и д-р Адам Персенски. Има представители на различни съсловия и..

публикувано на 02.05.24 в 17:25

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05