Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са..
Една писмена работа е била анулирана в Ардино по време на днешния държавен зрелостен изпит по избираем предмет. Това съобщи за Радио Кърджали Снежа Калитвенцова, началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление по образованието в Кърджали. Тя уточни, че за двете проведени задължителни матури - в петък и..
Областната епизоотична комисия в Кърджали заседава в понеделник, 20 май, във връзка с обявения от министъра на земеделието каламитет на марокански скакалци в Кърджалийско. Засегнати са над 20 хиляди декари площи, най-силно в землището на община Черноочене, съобщиха от Областната управа. Комисията реши да бъдат предприети незабавни..
Окръжната прокуратура в Кърджали внесе протест срещу определението на Окръжния съд за прекратяване на съдебното производство за катастрофата с участието на Лютви Местан край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе. Съдът се произнесе на 13 май по внесения обвинителен акт срещу Юсеин Ахмед и Лютви Местан за причиняване на смърт по..
Един нов случай на коклюш е регистриран на територията на област Кърджали през изминалата седмица. Заболялата е жена на 45 г. С нея установените случаи в областта стават общо девет - пет през април и четири до момента през май. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев. Според него..
Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. "Това е технически проблем, който..
По данни на Националния институт по метеорология и хидрология времето в понеделник ще е предимно облачно, с краткотрайни валежи от дъжд в Западните Родопи. В отделни югозападни райони и ще прегърми. Привечер валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява. В района ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури в страната ще..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478