Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 мемориала в памет на жертвите на Холокоста показват в изложба в Арт галерия „Кръг”


В навечерието сме на 27 януари, когато се навършват 78 години от освобождаването на оцелелите в най-големия нацистки концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“/27.01.1945/, където са убити над 1,1 млн. души. Холокостът е геноцид над приблизително 6 млн. европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. В нацистките лагери на смъртта освен евреи и военнопленници, загиват и критици на Хитлер – хуманисти, демократи и други политически опоненти на нацистите. Първоначално лагерите са създадени за политическите опоненти, но са избивани и роми, хомосексуални, славяни, хора с физически и психически увреждания, пастори, отказали да проповядват расовите теории в църквите си. Геноцидът срещу евреите става част от нацистката идеология и никой не е подминат – бедни, богати, атеисти, бебета, старци и религиозни. През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста.

Пред опасността от разрастващата се заплаха от расизъм, антисемитизъм и фанатизъм в днешния свят, хиляди се включват в ежегоднитe форми на възпоменание на жертвите. Познаване на историята на Холокоста е от решаващо значение за запазването на нашето бъдеще. Никога не трябва да забравяме колко лесно речта на омразата може да се превърне в престъпление от омраза; как невежеството или безразличието могат да доведат до расизъм и геноцид; или как мълчанието пред лицето на фанатизма е съучастие. Твърде много пъти оттогава международната общност не успя да изпълни обещанието си „Никога вече“ – както за съжаление станахме свидетели с геноцида срещу тутси в Руанда през 1994 г., геноцида в Сребреница през 1995 г., войната в Украйна днес.

През 2019 г. екипът и доброволците от Арт движение Кръг се включиха в инициативата на Световния еврейски конгрес „Ние помним” /#WeRemember/ и това беше отбелязано сред инициативите, проведени в държавите-членки на ЕС. В експозицията, представена днес в Арт галерия Кръг, могат да се видят историите на 11 мемориала в различни градове по света, издигнати в памет на жертвите на Холокоста, инициативата и реализацията на някои от които принадлежат на тийнейджъри от тези страни.

Посетителите ще се запознаят и с уникалния „Проект Пеперуда“ /The Butterfly Project TBP/, който стартира през 2006 г. като училищен проект с подкрепата на Еврейската академия в Сан Диего, Калифорния и се изпълнява в памет на 1,5 милиона деца, убити по време на Холокоста, както и в почит към оцелелите. От 2006-та до днес проектът се разпространява от училища и организации в различни градове и държави, където творци и ученици създават арт проекти с пеперуди в памет на всяко дете – жертва на Холокоста. Броят на пеперудите, разработени като дизайнерски концепции върху стени на училища и сгради, върху пана, раници, ученически чанти, дрехи и пр., през 2022 г. вече надхвърля 600 000. Проектът е вдъхновен от стихотворението „Пеперудата“, написано през юни 1942 г. от 21-годишния Павел Фридман от Прага, затворен в нацисткия концентрационен лагер Терезин. Терезин или Терезиенщад съществува от 1941 г. до май 1945 г. и служи като транзитен лагер за евреи, преди да бъдат изпратени за унищожение в „Аушвиц-Биркенау“. Павел Фридман също е изпратен в Аушвиц, където е убит на 29 септември 1944 г. Стихотворението „Пеперудата“ /което завършва с думите: „Тази пеперуда беше последната./Пеперудите не живеят тук,/В гетото.“/ е запазено след смъртта му върху тънък свитък хартия, в левия ъгъл на която е отбелязана датата 4 юни 1942 г.


Поради интереса на училищата в Кърджали да се запознаят с представените проекти, в част от които главните действащи лица са тийнейджъри, експозицията, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, е отворена за посещения в Арт галерия Кръг още от 23 януари /понеделник/ и ще продължи до началото на месец март. Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34

Отменят спектакъла "Под игото" в Кърджали

Спектакълът "Под игото", с който Варненският театър трябваше да гостува в Кърджали на 20 юни, се отменя. Главният организатор на турнето Катя Лазарова съобщи: "Планираният спектакъл “Под игото” се отменя, поради внезапно заболяване на главен актьор. За да уважим публиката в Кърджали на 19 юни от 19:00 ще представим комедията на Иво Сиромахов..

публикувано на 02.06.24 в 18:00

„Огънят на Анадола“ избра Кърджали за част от лятното си турне

Легендарната танцова формация от Турция включва България в световната си обиколка по повод 25 години на сцена.  Световноизвестният турски танцов състав „Огънят на Анадола“ ще представи на Кърджали магичен шоу-спектакъл през август. След Китай, САЩ и Канада, едни от най-бързите танцьори в света ще посетят отново България. „Огънят на Анадола“ избра..

публикувано на 02.06.24 в 16:20

Керимовата къща ни кани на Родопско-морски срещи

На 30 май, в Арт-галерия „Дар“ в Кърджали ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков , осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  Той е бивш възпитаник от паралелките по изкуствата в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" Кърджали, казаха от артгалерия "Дар" ...

публикувано на 28.05.24 в 11:14
Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково -

Фотожурналистът Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково ГАЛЕРИЯ

Известният дългогодишен фотожурналист от Хасково Тихомир Петков открива своя юбилейна изложба на 27 май. Ден по-рано на 26 май, той ще навърши 50 години.  "Фотожурналистика от новия век" ще може да бъде видяна в хасковската галерия "Форум".  В нея Петков е избрал най-добрите си кадри от 2001 година до сега. Сред тях са снимики от огнения..

публикувано на 24.05.24 в 12:53

„Незабравките“ представиха Кърджали в национален православен фестивал

Дамски хор „Незабравки“ при НЧ „Обединение 1913“, град Кърджали, се включи за първи път в 6-тото издание на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово, област Търговище.   Като единствени представители на Южна България, ангелогласните „Незабравки“ с диригент Тавит Мачикян представиха пред публика на две места своя репертоар..

публикувано на 22.05.24 в 14:41