Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерина Хапсали: Важно е да сме активни родители

Общественият договор у нас ежедневно се нарушава и това не води до нищо добро

Катерина Хапсали
Снимка: Издателство "Colibri"

Това, което се случва в обществото ни, не само не ме успокоява, но и ме плаши. Това коментира в „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Катерина Хапсали, писател, журналист, общественик, родител. Тя гостува в предаването, за да коментира ситуацията след масовите убийства на деца от деца в Сърбия преди дни.

Катерина Хапсали сподели наблюдения и личен опит на системен тормоз в училището на сина й. „Откакто започнах да пиша за тези неща в социалните мрежи, съм получила над 150 съобщения в месинджър от хора от цяла България, които ми благодарят, че давам гласност на такива проблеми. Обясняват ми колко е сложно и колко се страхуват да говорят за тези неща, а децата им са жертва на такава вербална и физическа агресия. Ужасно е, че всички „замитаме“ този проблем „под килима“, а когато не се говори, раните гноясват и в един момент проблемите просто избухват. Като в Сърбия“, каза известната писателка.

Според наблюденията й причините за агресията у децата се корени в семейната среда и домашното възпитание или по-скоро в липсата на такова. „Родителят трябва да направи забележка навреме. Децата не могат да растат с едно тотално чувство за безнаказаност. Не може да се поощрява агресията. Това не прави твоето дете някакъв юнак или някакъв герой. … Не може да бягаме от нашата изумителна отговорност да бъдем активни родители. … Активното родителство се изразява в това, всеки ден да водиш диалог с детето си. Много често искаме да заменим това активно родителство, да се спасим от тази отговорност, като набутваме в ръцете на децата си някакви емоционални патерици“, категорична беше Хапсали.  И допълни, че съдбата ни изправя на изпит по родителство.

В САЩ наистина има много въоръжени цивилни, но там изключително се спазват законите. В България няма зачитане на законите и докато не се научим да живеем като цивилизовано общество, „бомбата ще продължи да цъка и, честно казано, аз очаквам много лоши неща да се случват и тук, дано се окажа лош пророк. „Общественият договор у нас се нарушава всеки ден. Трябва да се върнем към Жан-Жак Русо. Ако не спазваме някакви основни наши задължения и отговорности, защото ние основно искаме свободи, но то само със свободи не става, имаме много сериозни задължения, не ни чакат хубави неща“, заключи Катерина Хапсали.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35

Започна Фармфест "Момчилград"

Близо 50 фермери и производители вземат участие във втория Фармфест "Момчилград". Той беше открит в 10 ч.  с изпълнението на гайдарски състав "Войводите" в подножието на лесопарк "Момчил юнак". В началото на Фармфест "Момчилград" беше раздаден курбан за здраве и берекет.  Посетителите могат да видят отблизо местни породи..

публикувано на 25.05.24 в 11:15
Мира Нико и Руси Ников

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала..

публикувано на 24.05.24 в 16:14

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00