Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие до люлката на цивилизацията - Месопотамия

Есен Устренска: Ирак не е това, което ни разказват

Иракчаните са гостоприемни хора, но рисковете съществуват

Поглед от улицата на книгите
Снимка: Личен архив

Винаги са ме привличали дестинациите, които са опасни и забранени, мечтала съм да видя люлката на цивилизацията – Месопотамия, в съвремието тази географска ширина е много демонизирана, а на мен това не ми харесва. Това са част от аргументите, с които адвокат Есен Устренска, един пътешественик не само по душа, но и в реалността, е тръгнала към поредното предизвикателство – пътуване до Ирак. Над 30 са вече държавите, много от които в или непосредствено след военен конфликт, които младата кърджалийка е посетила. Тя гостува в предаването „На чаршията, в чата“ и разказа за поредното си необикновено пътуване.

С точно толкова смелия й спътник, колкото е тя, самата, защото „не всеки се връзва на това предизвикателство“, кацнали на неработещото летище в град Басра, Южен Ирак, където ги очаквала първата изненада – млад македонец. Мъжът се оказал бивш военен от специалните части на съседите, който вече изкарвал прехраната си в арабската държава. „Много оправен млад човек, който търси прехраната си някъде далеч, извън родината си. В момента там заплатите са изключително добри за чужденци с определени професионални умения, които работят в Близкия Изток“, започна разказа си Есен.

Сред точките, които са успели да посетят със спътника й били най-големия стадион на Близкия Изток, където се игра Арабската лига, мястото, където се сливат реките Тигър и Ефрат и където, според преданието, се намира Райската градина, разбира се и митичния, библейски град Вавилон. „Вавилон изключително много ме впечатли. Хората са чели, но не се замислят, че това е може би най-великият град“, каза Есен. Освен древните останки, са имали възможност да видят и дворец на Садам Хюсеин.

Казват, че Кайро пише, Берут печата, Багдат чете. Там, в продължение на векове се е намирало най-голямото книжно тържище. Там имат една улица, кръстена на много древен поет и философ Мутанаби, на която търговците продават книги и вечерта ги оставят, не ги прибират, защото казват, че крадецът не чете книги, а този, който чете книги, не краде“, обясни пътешественичката.

В Ирак никой не би бил оставен гладен, жаден, без подслон, без да се появи някой местен, който да му помогне. Това е един от митовете, които е бил развенчан в това пътешествие, сподели младата кърджалийка. „И въпреки, че не говорят английски, не четат латиница, не сме изпитали никаква трудност да се придвижим от юг до север в продължение на десет дни и над десет точки, които искаме да видим, да посетим. Не сме оставали в нито един момент на произвола на съдбата. Напротив, програмата ни се преизпълни, благодарение на всички местни, които улесниха нашия престой там“, подчерта Есен.

Един от екзотичните вкусове, с които се е запознала в източната страна е млякото, млечните продукти, месото на по думите й „плуващи кравички, биволи“. Разбира се, че не е пропуснала да опита и местната алкохолна напитка – арак, която била подобна на българската мастика, на турското, на гръцкото анасоново питие. Тютюнът е част от тяхната култура, не може да се приключи хранене без да бъде поднесено наргиле с ароматен тютюн и черен чай, разкри Устренска.

Иракчаните не знаят нищо нито за България, нито за нас, българите, защото нямат туристи, констатирала е Есен. „За да знаеш и да опознаваш географията не е достатъчно да четеш за нея една-две години в училище. Трябва да си се сблъсквал с чужди народи, за да оставят те следа у теб“, категорична беше тя.

Въпреки че са много гостоприемни и посрещат радушно чужденците, посещаващи страната им, не бива да се забравя, че все пак рискът съществува в Ирак и опасностите въобще не са изключени, предупреди Есен Устренска.

Целият разговор е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Никола Чанев

Чанев свиква среща за околовръстния път на Кърджали

Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще инициира среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, за да коментират перспективите за изграждането на обходен път. Той е изискал и информация за забавеното начало на основния ремонт на пътя за Маказа в участъка от входа на..

публикувано на 01.05.24 в 17:22

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09