Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кючуков: Еднодневните маршрути привличат все по-често туристите

Снимка: Георги Кючуков, фейсбук архив

Днес настъпва астрономическото лято, а с него и летните туристически маршрути. В ефира на Радио Кърджали разговаряме с екскурзовода Георги Кючуков за дестинациите, които привличат туристите в Кърджалийско. 
Засилен е интересът от страна на туристите към Перперикон. На скалния град туристическия сезон не е спирал през цялата година, казва Георги Кючюков:

"Лятото дойде малко късно, но туристическия сезон не е спирал. Тази година и зимата беше, съвсем спокойно можем да го кажем, активен туристически сезон. Не толкова колкото пролетта, лятото и есента, но все пак доста повече хора посетиха околностите на Кърджали през изминалия зимен сезон, отколкото са правили това в предишните. Летния сезон е предварително заявен - до края на август, така че, очаква ни един доста интензивен, активен туристически сезон.

Георги Кючуков казва, че освен Перперикон, хората все по-често предпочитат да разнообразяват с различни еднодневни маршрути в Източните Родопи: 

"Знаем, че тук има много места, които събуждат вниманието на туристите, които решат да почиват в нашата планина. А пък от известно време доста групи се отправят като еднодневни маршрути и в съседна Северна Гърция", каза Георги Кючуков и добави, че вече са оформили 3 лъча към Северна Гърция: 

"Единият се отправя към Авдира, което е родното място на древногръцкия философ Демокрит, като в съчетание гледаме и манастира, който се намира в езерото-резерват Вистонида "Агиос Николаос", прекрасният музей в Авдира и античния град. Другият маршрут, който промотираме за гостите на Кърджали ни отправя към Макри с разследване на циклопската пещера и Александрупулис с музея на Тракия и всичките красоти, които той може да предложи, и един друг маршрут, който е самостоятелен лъч до Димотика - столица на три империи, Софри - център на коприната в Северна Гърция."

С Георги Кючуков говорихме и за сигнала, който постъпи в редакцията на Радио Кърджали от наш слушател, който ни изпрати снимки на които се вижда Перперикон, потънал в отпадъци: 

"Темата стана особено чувствителна, когато известната българска режисьорка Зорница София в дните по Великден сама отдели четири часа организира сметосъбиране. Успя да събере около 10-11 чувала с боклуци, които за съжаление ги има на Перперикон. С екскурзоводите, които обучаваме сме си нарочили денят 27 юни да почистим Перперикон, като сме помолили за съдействие Община Кърджали да отдели малко техника, защото тревата, която е избуяла на пътеките, трябва да бъде окосена и след това събрана. За съжаление сигнала, който е дал вашия слушател е основателен. Перперикон не трябва да изглежда по този начин." 
Героги Кючуков се надява, че когато Информационно-посетителският център започне да работи, това ще бъде онова звено, което вече ще гарантира друга визия за Перперикон: 
"Това е най-посещаваният обект в България в областта на културно-историческия туризъм и заслужава да бъде показван с цялото му величие. Тези сигнали на хората трябва само да събуждат институциите и всички нас, че културно-историческото наследство ни е дадено, за да го опазваме и показваме, както трябва и може би вашият въпрос, свързан със сигнала на този човек, пак казвам е напълно основателен и поуките трябва да ги има, за да може такива сигнали да не се случват." 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39