Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунджай Тасим: След Япония съм във върхова форма

Европейският шампион по карате се подготвя за срещите в Световна младежка лига

| Интервю
3
Шампионът Тунджай Тасим гостува в предаването "На чаршията, в чата"
Снимка: Галина Стефанова

Само преди дни европейският ни шампион по карате Тунджай Тасим се завърна от Япония, където беше по специална покана на треньора на националния отбор на Страната на изгряващото слънце.

Единадесетокласникът от СУ „Отец Паисий“ в Кърджали е забелязан от Такамаса Аракава, професор в най-престижния университет за бойни изкуства в света – Международен Будо университет, по време на семинар в Швейцария. Там е поканен да участва след големия му успех на Европейското първенство за кадети, юноши, мъже и ветерани в Букурещ.

Тунджай започва да се занимава с карате на невръстната четиригодишна възраст. Има многобройни титли и медали. Днес ежедневието му е разпределено между часовете в училище и интензивните тренировки – в столицата с настоящия му отбор, както и в Кърджали, с малките възпитаници от личния му клуб по карате. Въпреки огромното си натоварване, той е пълен отличник както в училище, така и в спорта.

Миналата година по време на пътуването към дома след успешното представяне на европейското първенство в Румъния отборът претърпява сериозен пътен инцидент, в който загива треньорът Димитър Тренков.

Сега е част от по думите му „най-успешния отбор“ у нас с треньор Николай Цанев. Клубът е 13 поредни години шампион на България.  Има 200 състезатели, сред които множество медалисти от световни, европейски и „големи първенства като цяло“.

Много жертви и лишения от всякакви удоволствия е цената, която шампионът плаща за големите си успехи. Разбира се, Тунджай е изключително благодарен на родителите си, които го подкрепят и правят и невъзможното, за да му осигурят условия да се развива.

Тунджай Тасим

Трудно е, не е лесно, защото наистина, ако се занимаваш професионално със спорта си, свързано е с много средства – за екипировки и лагери, пътувания, състезания. Жалкото е, че не се прави достатъчно за децата, които наистина искат да се развиват и имат възможност“, споделя и майката на шампиона Мариана Тасим. За да са успешни, децата се нуждаят от категорична подкрепа и от настояване от страна на родителите в моментите, когато умората надделее и поискат да се откажат, допълва тя.

Тунджай е най-младият сред обучаваните от проф. Аракава. Всички останали са над 18-годишни, но „разбира се, не им се дадох, показах наистина добро ниво и че за 16-годишен мога да правя много“, доволен е единадесетокласникът. За 28-дневното си пребиваване в Страната на изгряващото слънце има едва два-три почивни дни, които оползотворява с туристически обиколки. Най-впечатляващото в японската кухня е, че те „наистина ядат много ориз“, споделя младият кърджалиец. Въпреки това обаче почти не е видял дебел японец, „всички са в изключително добра физическа форма“. За България не знаят твърде много, но киселото мляко категорично е визитката ни в далечната страна.

Според впечатленията на Тунджай японците са сред най-спокойните хора на света. „От моя лична гледна точка, тъй като каратето те учи точно на това, че трябва да го използваш, за да не нараняваш, трябва да го ползваш, за да се защитаваш, трябва да си смирен, спокоен, да контролираш изцяло емоциите си, да не позволяваш на нищо да те извади извън равновесие смятам, че каратето дава това възпитание и не само каратето, като цяло бойните изкуства, дават това възпитание, тази култура и тази дисциплина на японците“, разкрива българският шампион.

Целта на обучението в Япония категорично е постигната. Тунджай е в най-добра и физическа, и психическа форма и гледа напред към следващите спортни висоти. „Мисля, че Тунджай от Европейското не може да стъпи и на малкия ми пръст сега“, подчертава с усмивка и с основателно самочувствие. 

Съвсем скоро заминава на подготовка, след което му предстои явяване на Световна младежка лига, където ще трябва да се пребори с най-добрите от най-добрите в своята категория от целия свят.

Целия разговор можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветелина Георгиева от СКТМ „Юнак“ - Ардино стана абсолютен шампион

Истински фурор на състезателките на СКТМ „Юнак“ - Ардино Цветелина Георгиева и Сиделя Мутлу на Държавното индивидуално първенство за девойки до 19 години в Горна Оряховица. За трета поредна година Цветелина стана абсолютен шампион във всички дисциплини по категоричен начин. Тя спечели първото място на индивидуално, двойки и смесени двойки. Сиделя..

публикувано на 30.04.24 в 09:59

"Юнак" от Ардино отново са шампиони по тенис на маса до 19 г.

Тенисистите на Спортен клуб по тенис на маса /СКТМ/ „Юнак“ от Ардино за поредна година са шампиони на България отборно до 19 години за сезон 2023/2024 г.  Във финалната среща възпитаниците на треньора Бейхан Емин надиграха тима на „Стоянстрой“ от Пловдив с 3:1 гейма. Трети в класирането е отборът на „Миньор“ от Перник.  В Горна Оряховица се провежда..

публикувано на 26.04.24 в 16:29

С детски турнир по футбол "Арда" започна проявите за 100-годишния си юбилей

С футболен турнир за деца от 4 клас Арда -Кърджали даде началото на проявите, посветени на 100-годишния юбилей от създаването на клуба, който ще бъде отбелязан през настоящата 2024 година.  Рамадан Яшаров, който е член на ръководството на Арда, каза, че  идеята на турнирите, които ще се случат, е да покажат, че клубът е жив, съществува и продължава да..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Ергюнал Сабри-Оги си осигури бронз от Европейското в Белград

Ергюнал Сабри-Оги от "Арда бокс" победи вчера в Белград  с 5:0 състезателя от Азербайджан Хасан Маликов.  Това му осигури бронзов медал на Европейското първенство за мъже в Белград в неговата традиционна категория 48 кг. Днес Оги излиза срещу силен противник от Русия. "Разузнали сме способностите на руския състезател. Подготвени сме за срещата...

публикувано на 25.04.24 в 12:43

Бейхан Емин: Цвети едва повярва, че победи китайски тенисист

Цветелина Георгиева от спортен клуб "Юнак" Ардино стана първата европейска тенесистка с победа над китайски състезател на световната купа до 19 години. Състезанието се проведе в Люксембург. Треньорът Бейхан Емин: "Успя да победи представителка на китайския национален отбор. За тези, които не знаят, в Китай има над 50 милиона тенесисти на..

публикувано на 24.04.24 в 17:10
Рикардиньо в акция

Крумовград прави последен опит да влезе в топ 6 на Първа лига

С два мача днес започва 30-ия кръг на Първа лига, последен от редовния сезон. От 17:30 Ботев (Враца) посреща Етър в опашкарското дерби, а от 20:00 Крумовград е домакин на Славия. В късния мач К румовград ще направи последен опит да влезе в топ 6 на подреждането . Към момента тимът на Станислав Генчев заема седма позиция с 42 точки, една..

публикувано на 19.04.24 в 09:01
Етър

Хандбален клуб на-Минерални бани се класираха на първо място в Зоналния турнир на Зона „Тракия“

Момичетата до 11 години на Хандбален клуб „Топлика“ - Минерални бани се класираха на първо място в Зоналния турнир на Зона „Тракия“, който се проведе на Спортна площадка „Фильо Филев“ в Минерални бани. Възпитаничките на треньора Костадин Техов прегазиха в първата среща хандбалистките на Панагюрище с резултат 23:6. Във втория си мач те не..

публикувано на 16.04.24 в 11:28