Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ние, потребителите“: Можем по всяко време да откажем личните ни данни да бъдат обработвани

Ако ни бъде отказано, европейски регламент ни помага да се обърнем към евроинституциите

Снимка: Таня Милушева

На фона на зачестилите случаи на опити за онлайн събиране на лични данни с цел извършване на измами с тях от платформата „Ние, потребителите“ алармираха хората да пазят своите данни, да внимават на кого и за какво ги предоставят.

Трябва също да знаем, че във всеки един момент можем да оттеглим дадено от нас съгласие в миналото за обработване на данните ни. В такива случаи администраторът на данни е длъжен без неоправдано забавяне да ги заличи, категорични са експертите на "Ние, потребителите".

Хората имат право и да възразят данните им да бъдат обработвани за маркетингови цели от трети лица, макар някога да са дали съгласието си за това.

Габриела Руменова, основател на платформата „Ние, потребителите“ и експерт поясни, че съществува европейски регламент, прилагането на който ни дава възможност „да се освободим от всички съобщения, които не желаем да получаваме, но всъщност стигат до нас. И не само това, но и трупат пари към сметката ни“. Трябва много да внимаваме дали предоставяме данните си да бъдат ползвани за маркетингови цели и/ или да бъдат продадени на трети лица. Голяма част от информацията, за която се абонираме да получаваме онлайн – новини, спортна информация, прогноза за времето, хороскопи, тестове и т.н. първоначално е безплатна, с някакъв гратисен период, но след това започва да се таксува и да се натрупва сметката ни. Ако попаднем в такава ситуация, можем да подадем възражение, че оттук нататък не желаем данните ни да бъдат обработвани за маркетингови цели.  Това означава, че администраторът на данни трябва незабавно да заличи нашите лични данни и повече да не ги обработва.

Същата е ситуацията и с т.нар. „бисквитки“ в интернет. Според европейския регламент трябва да можем да оттеглим съгласието си точно толкова лесно, колкото го предоставяме. В подробности за това можем да се информираме в общите условия на търсачката, която използваме. „Написвайки своето име в Гугъл, ще излезе цялата достъпна информация за нас и всичко, което считаме, че не би следвало да бъде там и разбира се, няма някакво законово основание то да е там, би следвало да бъде премахнато по наше искане“, поясни експертът.

Ако искането ни не бъде изпълнено, то „тогава вече бихме могли да се обърнем към европейските институции, защото това е регламент, който е европейски, съответно е с директно действие и би следвало да действа на територията на всички държави, които са част от европейската общност. Освен това самият регламент предвижда възможността националните законодателства да надградят над него. Така че, ако решим да се обърнем към българската Комисия за защита на личните данни, бихме могли да го направим, но бихме могли да сезираме също така и европейските институции“, поясни Габриела Руменова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

Повече подробности можете да прочетете по-долу в забележката.

*Забележка:

"Правото да бъдеш забравен" дава възможност на физическите лица да защитят своите данни, ако някога в миналото са дали съгласието си те да бъдат обработвани или пък тези данни се обработват неправомерно, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

В някои случаи искането на съгласие за обработване на данните е получено с нарочна декларация, в други – с декларация, която се отнася и до други въпроси. И в двете хипотези обаче лицето има правото да оттегли съгласието си по всяко време, като то трябва да е също толкова лесно, колкото и даването му.

Например, с нарочна декларация вие можете да дадете съгласието си данните ви да бъдат обработвани от медицински център или търговец на стоки с цел предоставяне на търговска гаранция. С нарочна декларация за отказ можете по всяко време да оттеглите съгласието си.

Ако при подписването на договор за телекомуникационна услуга, например сте прочели внимателно общите условия, трябва да сте обърнали внимание на тази част, която касае получаването на съгласие за обработване на личните ви данни. Тя обикновено е обособена в отделен блок, тъй като подобни формуляри представляват писмена декларация, която се отнася и до други въпроси, а в тези случаи Регламентът за защита на данните задължава оператора да представи искането за съгласие по начин, който ясно го отличава от другите въпроси, в разбираема и лесно достъпна форма, като използва ясен и прост език.

Телекомите имат право да обработват личните ви данни, за да ви предоставят услугите, които са предмет на договора. Наложила се практика обаче е да поискат съгласие от вас да предоставят данните ви на трети лица за маркетингови цели. Ако сте дали такова съгласие, вие можете по всяко време да възразите личните ви данни да се обработват повече за маркетингови цели и да поискате да преустановят обработването им за тези цели, без това да доведе до прекратяване на договора с телекома.

Декларации, които включват различни въпроси, в това число и даване на съгласие за обработване на данни, могат да бъдат представени на потребителите и при издаване на карти за отстъпки. Ако впоследствие човек се откаже от тази карта, то основанието за обработването на данните отпада и администраторът трябва да заличи данните, тъй като те повече не са необходими за целите, за които са били събрани.

Всеки един човек би могъл да възрази и срещу обработването на данните му за целите на директния маркетинг – изпращане на каталози и рекламни листовки, провеждане на промоции, търговски канали за директни продажби и пр., както и за услуги на информационното общество.

Право да поискате от администратор да изтрие личните ви данни имате и когато те са били обработвани незаконосъобразно.

Когато физическо лице пожелае личните му данни да бъдат заличени и няма друго правно основание за обработването им, така нареченият администратор на данни е длъжен да ги изтрие без ненужно забавяне.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39