Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Арт галерия "Кръг" представят благотворителна изложба "Не си сама"

Благотворителна изложба в подкрепа на работата с жени, пострадали от домашно насилие или жертви на трафик ще бъде представена в Арт галерия “Кръг” на 14 декември. В залата ще бъдат изложени 40 картини, изработени от вълна и акварел, които ще могат да бъдат закупени от посетителите. Събраните суми ще бъдат насочени към оборудване на Клуб „Доверие“ в Кърджали в полза на всички, които имат куража да потърсят помощ и да повярват, че може да има живот без насилие. На откритата телефонна линия на Клуб “Доверие” за сигнали се получават до 20 обаждания месечно. Това съобщи Радост Николаева от Арт движение КРЪГ. 

Изложбата е част от Програмата за културни прояви на Община Кърджали за месец декември 2023 г.

Автори на творбите са две жени съмишленички и участнички в общи каузи на Фондация П.У.Л.С - организация, която пулсира с проблемите на хората пострадали от насилие и трафик на хора, а отскоро стартира и първия си общностен проект в град Кърджали в партньорство с доброволците от клуб „Доверие“. Те ще представят първия си арт проект в полза на каузата „Не си сама“.

Двете авторки – Иглика Кръстева от Фондация „П.У.Л.С.“ и Айгюл Гази от клуб „Доверие“ – се срещат по време на серия обучения, които се провеждат в Кърджали с подкрепата на Български фонд за жените за оказване на помощ на жертви на домашно насилие и трафик на хора. С доброволците от клуб „Доверие“ се провеждат серия от срещи, събития и обучения, целта на които е да повишат знанията и чувствителността на хората по темите за домашното насилие, както и за възможностите за подкрепа.

Иглика Кръстева е професионален педагог в „П.У.Л.С.“, а Айгюл Гази е социален работник в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания във Веселчане. И двете използват своя творчески потенциал да прилагат терапии с помощта на арт техники и чрез вдъхновението, което визуалните изкуства могат да осигурят на човек, който търси себе си след тежка криза на насилие, ползвайки на пръв поглед нестандартни техники за работа.

Творбите ще бъдат изложени до 31 декември.

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34

Отменят спектакъла "Под игото" в Кърджали

Спектакълът "Под игото", с който Варненският театър трябваше да гостува в Кърджали на 20 юни, се отменя. Главният организатор на турнето Катя Лазарова съобщи: "Планираният спектакъл “Под игото” се отменя, поради внезапно заболяване на главен актьор. За да уважим публиката в Кърджали на 19 юни от 19:00 ще представим комедията на Иво Сиромахов..

публикувано на 02.06.24 в 18:00

„Огънят на Анадола“ избра Кърджали за част от лятното си турне

Легендарната танцова формация от Турция включва България в световната си обиколка по повод 25 години на сцена.  Световноизвестният турски танцов състав „Огънят на Анадола“ ще представи на Кърджали магичен шоу-спектакъл през август. След Китай, САЩ и Канада, едни от най-бързите танцьори в света ще посетят отново България. „Огънят на Анадола“ избра..

публикувано на 02.06.24 в 16:20

Керимовата къща ни кани на Родопско-морски срещи

На 30 май, в Арт-галерия „Дар“ в Кърджали ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков , осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  Той е бивш възпитаник от паралелките по изкуствата в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" Кърджали, казаха от артгалерия "Дар" ...

публикувано на 28.05.24 в 11:14
Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково -

Фотожурналистът Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково ГАЛЕРИЯ

Известният дългогодишен фотожурналист от Хасково Тихомир Петков открива своя юбилейна изложба на 27 май. Ден по-рано на 26 май, той ще навърши 50 години.  "Фотожурналистика от новия век" ще може да бъде видяна в хасковската галерия "Форум".  В нея Петков е избрал най-добрите си кадри от 2001 година до сега. Сред тях са снимики от огнения..

публикувано на 24.05.24 в 12:53

„Незабравките“ представиха Кърджали в национален православен фестивал

Дамски хор „Незабравки“ при НЧ „Обединение 1913“, град Кърджали, се включи за първи път в 6-тото издание на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово, област Търговище.   Като единствени представители на Южна България, ангелогласните „Незабравки“ с диригент Тавит Мачикян представиха пред публика на две места своя репертоар..

публикувано на 22.05.24 в 14:41