Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановка за Бабинден показаха в читалището в с. Пчеларово

Снимката е тематична!
Снимка: Българските корени

21 януари е Ден на родилната помощ. Известен още като Бабинден, той е обявен официално за празник на акушерите и родилките през 1951 година и става професионален празник на всички работещи в сферата на акушерството и гинекологията. Оттогава 21 януари се отбелязва с особена тържественост и радост, а признателните пациенти поднасят цветя и подаръци на лекарите, помогнали за раждането на децата им. 

Чествания по този повод ще имаме и в село Пчеларово. Самодейците от читалище “Иван Буюклиев” отбелязаха Бабинден с възстанвка на обичаите.

Читалище “Иван Буюклиев” в село Пчеларово започва възстановяване на забравени местни народни традиции и ритуали, съобщи председателят Ваня Михалева. Началото постави пресъздаването на ритуала за Бабинден, който беше представен в залата на културната институция на 21 януари.

Повече от 20 са ентусиастите, които поддържат жива вече години наред групата автентичен фолклор “Златните пчеларовски баби”. Освен жени, "огънят" на народната песен поддържат и трима мъже, които дават опора на дамската част от състава. 

 "Искаме това читалище да бъде възродено за нов живот", категорична е Ваня Михалева. Самодейците обмислят инициативи, с които да привлекат интереса и на млади хора, които да "поемат щафетата".

"Да се надяваме, че ще останем група за автентичен фолклор. Оттук нататък моята идея е да възобновим носиите. Имаме нужда от нови носии. Колкото и автентични да са едни носии, те имат нужда от подновяване", допълни Михалева.

Самодейците имат идеи да участват с проекти в програми за финансиране, за да поддържат живота в читалището си. Изразяват надежда, че кметът и ръководството на община Черноочене също ще обърнат внимание на родолюбивото им дело и ще подпомогнат финансово дейността им, кза още Ваня Михалева.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отборът на СУ „Отец Паисий“ в Кирково спечели областното състезание „Млад огнеборец“

С най-добри резултати в състезанието на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ отборът на СУ „Отец Паисий“ в село Кирково зае първо място и стана областен първенец.  На второ място се класираха младите огнеборци от СУ „Паисий Хилендарски“ в село Припек, трети е отборът на СУ „Христо Смирненски“ в село Черноочене. От четвърто до шесто..

публикувано на 22.05.24 в 15:30

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май, понеделник. Това съобщиха от общинската администрация. Пръскането  ще се извърши  н а 27 май, от 21:00 до 06.00 часа и на 28 май.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на..

публикувано на 22.05.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Откриха две гранати в центъра на Хасково

Служители на общинското предприятие „Екопрогрес" намериха две гранати тази сутрин към 9 часа две гранати, захвърлени в градинка в центъра на Хасково.  Докато разчиствали градинка работниците се натъкнали на двата боеприпаса, които най-вероятно са учебни. След подаден сигнал на тел. 112 от полицията отцепиха района на Часовниковата кула.Периметърът е..

публикувано на 22.05.24 в 11:22

18-годишен нанесе удар с нож на 16-годишен

Досъдебно производство за телесна повреда е образувано в РУ-Кърджали.  По първоначални данни тази нощ в Кърджали възникнал спор между две младежки групи, при който 18-годишен нанесъл удар с нож на 16-годишен. Пострадалият е бил настанен под наблюдение в болницата в Кърджали. При организираните издирвателни действия е установен извършителят на деянието и..

публикувано на 22.05.24 в 11:08

При вот днес: ГЕРБ с над 10% разлика. Три партии в битката за второто място

Ако изборите за НС се провеждат днес – ГЕРБ ще има комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.8%). Това сочат данните от социологическо изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа", което е посветено на..

публикувано на 22.05.24 в 08:56

Ферма от Родопите поставя първите млекомати в Смолян

Фермер от рудоземското село Чепинци ще постави първите млекомати за сурово краве мляко в Смолян, съобщи за БТА зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова. Меди Лошев е подал заявление до общинската администрация за поставяне на вендинг млекомати на три места в града – на ул. „Дичо Петров“ на Новия център, на кръстовището в квартал "Райково" и на..

публикувано на 22.05.24 в 08:26

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите участват..

публикувано на 22.05.24 в 08:17