Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджали посрещна близо 300 ученици на състезание по физика

Снимка: Славена Илиева

Кърджали бе домакин на Пролетното национално състезание по физика. Управлението по образование е домакин, заедно със Средно училище „Йордан Йовков“. Състезанието се проведе през почивните дни. Участие взеха близо 300 ученици, придружавани от около 50 преподаватели, каза началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова.

“Кърджали е домакин за първи път на Националното състезание по физика. Радваме се да посрещнем ученици и преподаватели от цялата страна в нашия град”, каза Костова.

Участниците в състезанието бяха посрещнати в петък с културна програма поднесена от възпитаниците на СУ “Йордан Йовков”.

“Преди доста година, може би 10, нашето училище беше домакин на национална олимпиада по Български език, а тези дни, за първи път сме домакини на Пролетното национално състезание по физика”, каза директорът Людмила Чаушева.

Същинското състезание бе в съботния ден в училището домакин. Своите знания ученицитемереха в общо седем състезателни групи, една от които е за участници със засилено изучаване на предмета физика. Председател на комисия е проф. Мирослав Абрашев от факултета по физика при Софийски университет “Св. Климент Охридски”. ”Задачите са подбрани да не са много трудни, но и да не са прекалено лесни. Точките, които получават участниците са между 15 и 30. Последните 5-10 години фаворит в състезанието е Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”. Това не е случайно, защото основния фактор е, че там сега са учители, които преди 10 години бяха олимпийци от такива състезания. Над 80-90% успеха на учениците на подобни състезания зависи от учителите”, каза  проф. Абрашев.

Национална комисия, с представители на Министерството на образованието оценяваха работите на участниците, а победителите бяха наградени на официална церемония в неделя.

“Много голям е интересът към националните състезания по физика. Не знам друго такова състезание с талкова голям брой участници. Националното състезание по физика има своята над 19-годишна история. Тази година състезанието за първи път се провежда в Кърджали. Учениците от града имат добри постижения в областта на астрономията, разбира се имате представители и в това състезание, а и в Националната олимпиада по физика”, каза Силвия Стойкова, контролиращ от Министерството на образованието и науката.

Участниците и гости на града имахавъзможност след състезанието да разгледат забележителностите на Кърджали - средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“, астрономическата обсерватория и природния феномен „Каменната сватба“.

Подробности и звуков файл може да откриете на следния линк в рубриката "Предавания" на Радио Кърджали:

https://bnr.bg/kardzhali/post/101960358/za-parvi-pat-kardjali-beshe-domakin-na-nacionalno-sastezanie-po-fizika



По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Държавата отпуска за разкопки на Перперикон около 500 хил. лв.

Министерски съвет отпуска близо 2 милиона лева за пет археологически обекта в страната сред, които е и скалния град Перперикон. За разкопките това лято на Перперикон са заложени около 500 хиляди лева. "Разчитаме много на тези средства, за да могат всички тези пет обекта да вървят напред в своето разкриване - те са големи обекти, повечето от тях..

публикувано на 23.05.24 в 12:46

Дъжд и гръмотевици на 23 май, възможни са градушки

Предимно облачно и дъждовно е времето на 23 май в региона. Сутринта температурите в Кърджали и Хасково бяха 15 градуса, в Смолян - 13. От Националния институт по метеорология и хидрология съобщиха за Радио Кърджали, че времето ще се зъдаржи предимно облачно през целия ден. Ще има и валежи - в следобедните часове в Родопите интензивни и с гръмотевици. Ще..

публикувано на 23.05.24 в 11:32

Четирима са задържани след сбиване в Кирково

Четирима са задържани в Районното управление в Кирково след скандал между две групи в село Бенковски, съобщиха от полицията. Инцидентът е от 21 май.  След сбиване с над 10 участници полицията в Кирково започна проверка, в хода на която бяха снети обяснения от замесените в конфликта. От събраните до момента данни в основата на инцидента са били..

публикувано на 23.05.24 в 11:15

Президентът Румен Радев на аудиенция при папата

Президентът Румен Радев и водената от него делегация ще бъдат на аудиенция при папа Франциск във Ватикана по повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Аудиенциите при Главата на Римокатолическата църква са знак на внимание към българската държава и българския народ...

публикувано на 23.05.24 в 11:11
Снимката е илюстративна

Полицията взима мерки за безпроблемни балове

Засилено полицейско присъствие ще има по време на абиториентските балове в Кърджали. От полицията съобщиха, че са планирани коплексни мерки, като на фокус ще бъде личната безопасност на абитуриентите  по време на тържествата, при придвижване с автомобили и охраната на реда около заведенията, където ще се устройват празниците на зрелостниците...

публикувано на 23.05.24 в 11:00

Отборът на СУ „Отец Паисий“ в Кирково спечели областното състезание „Млад огнеборец“

С най-добри резултати в състезанието на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ отборът на СУ „Отец Паисий“ в село Кирково зае първо място и стана областен първенец.  На второ място се класираха младите огнеборци от СУ „Паисий Хилендарски“ в село Припек, трети е отборът на СУ „Христо Смирненски“ в село Черноочене. От четвърто до шесто..

публикувано на 22.05.24 в 15:30

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май, понеделник. Това съобщиха от общинската администрация. Пръскането  ще се извърши  н а 27 май, от 21:00 до 06.00 часа и на 28 май.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на..

публикувано на 22.05.24 в 15:14