Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотиците шофьори от квартала се дебнат със „Синята зона“

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

За живеещите в 240 апартамента има предвидени 4 паркоместа, при това неясно къде

Ирен Бончева
Снимка: Личен архив

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са предвидени едва 4 паркоместа. Освен това те не са разчертани и никой не знае къде са точно. Така жителите, при най-добро желание, не могат да спазят разпоредбите за платено паркиране.

Слушателката ни Ирен Бончена постави чрез открития ефирен телефон на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали проблема на стотиците жители на квартала. Ето какво разказа тя: „Аз съм жител на блок „Младост 2“. Ние имаме дългогодишен проблем с паркирането. След въвеждане на „Синята зона“ вътрешният двор на „Младост“ беше обозначен като „Синя зона“. От двадесет години живея в този блок. За двадесет години никой нищо не направи така че ние, живущите в тези блокове, да паркираме легално на обособени за това места. През времето са ни глобявали, дали защото сме в тревата или сме паркирали на тротоара. Непрекъснато имаше някакви акции. Беше кампанийно. След въвеждането и най вече разширяването нашият вътрешен двор попадна в така наречената „Синя зона“. В двора има само тротоари и зелена част. Принципно няма къде да се паркира, това е факт. Но самото поставяне на табелите означава, че въпреки всичко, общината държи да има паркоместа. Аз си направих труда и зададох въпроса чрез областния управител господин Чанев и получих отговор от госпожа Мехмедали, шеф на „Синя зона“, която ме уведоми, цитирам дословно: „В самия двор на комплекс „Младост“ по проект има четири паркоместа“. Аз не знам какъв е проекта. Четири паркоместа са някаква изключително смешна бройка. Ние сме пет входа, два блока, осем етажа, по три апартамента, около 240 апартамента има. И  във вътрешния двор ние имаме по проект 4 паркоместа. Те не са разчертани. Тези паркоместа са виртуални. Някъде. Никой не знае къде са. За толкова голямо пространство е смешно да са четири, защото – аз, като гражданин, гледам да съм изрядна в своите задължения – да си плащам местните данъци и такси, да поддържам чистота и какво ли още не, като мои задължения и аз ги осъзнавам. Лошото е, че от страна на общината, въпреки че бяха провеждани толкова много разговори, не виждам адекватно да се държат нито от страна на кмета на общината, нито от подопечното му предприятие „Паркинги и гаражи“. Остава впечатление, че те просто държат да остане тази, за нас, патова ситуация, в която те не правят абсолютно нищо, но пък затова искат някакви пари. И въпреки че тези четири паркоместа са обидно малко, пак не е направено абсолютно нищо живущите в тези блокове да паркират що-годе спокойно“.

За момента жителите на блоковете „Младост“ правят хиляди еквилибристики в търсене на решение – паркират в съседния квартал „Студен кладенец“ или пък дебнат, когато приключат часовете за работа на „Синята зона“, тогава си паркират колите. Сутринта пък бързат да ги преместят рано отново, за да не плащат глоби. Това е „неприятна ситуация. Никой не желае да живее по този начин – с неприятното усещане, че на никой не му пука за проблемите, които имаме. Те са от много години. И бройката коли се увеличи, но затова от общината трябва да има адекватна реакция и план“, категорична беше Бончева. Тя зададе въпрос към кмета и екипа му дали се изпълняват очакванията и една от основните цели на зоната за платено паркиране, а именно разтоварване на трафика в града.

Екипът ни ще потърси от управляващите отговорите на поставените от гражданите въпроси и ще ги публикува.

Целия разговор със слушателката можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38