Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три земетресения се усетиха тази сутрин в Девин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По думите на кмета на Девин първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек. По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по Рихтер и е с епицентър на километър и половина, южно от Девин. Десет минути по-късно е регистриран нов трус с магнитуд от 3,2 по Рихтер на 6,5 км северозападно от града. Следват два нови труса западно от града с магнитуд от 2,1 и 2,2 по Рихтер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Изпълнителният директор на

Енергийният министър предоговаря споразумението с "Боташ" в Турция

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар. Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" и  енергийната компания "Боташ",..

публикувано на 27.04.24 в 12:35
Лазаровден

Малки лазарки ще донесат посланието за пролетта

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева ще представят пролетния момински обичай "Лазаруване" от 11 ч. в двора на детския комплекс.  На днешния празник малките лазарки ще разкажат за традициите и обичаите за Лазаровден, ще пеят лазарски песни и ще благословят всички с лазарски наричания за здраве, берекет и..

публикувано на 27.04.24 в 10:24
ФЕСТИВАЛЪТ „ТАЛАНТИТЕ НА СМОЛЯН“

Започва фестивалът „Талантите на Смолян“

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на децата..

публикувано на 27.04.24 в 09:54

Православната църква чества днес Лазаровден

Православната църква чества днес Лазаровден. В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на починалия четири дни по-рано Лазар. Извършено пред очите на народа, чудото става причина мнозина да повярват в Христос. "Лазаровден е възпоменанието на Възкресението на Лазар,..

публикувано на 27.04.24 в 08:55

Променливо ще бъде времето в събота

Днес ще е предимно слънчево. Около обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в планинските райони там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, малко по-високи на места в Горнотракийската низина. В..

публикувано на 27.04.24 в 08:02

Специална икона и оригинални снимки на стенописи представят в музея за Великден

В чест на най-големия християнски празник Великден екипът на художествения отдел "Станка Димитрова" към Регионалния исторически музей в Кърджали ще извади от криптата си и ще представи пред публика една от най-ценните икони от колекцията си с автор известния гръцки зограф Константинос Алексиу. Творбата, свързана с Христовото Възкресение, ще бъде..

публикувано на 26.04.24 в 23:43
Ангелина Костова

Приемът за кандидат-гимназисти със СОП и хронични заболявания е по специален ред

Нормативната уредба в образованието дава възможност на деца с хронични заболявания, на настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи и на деца със специални образователни потребности да кандидатстват по друг ред за прием след седми клас, напомни пред Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление по образованието...

публикувано на 26.04.24 в 21:51