Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г-н Багдасаров, най- удачният вариант ли са избори 2 в 1 или трябва да се направят поотделно?

Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това да бъде по евтин, но аз мисля, че това не е без значение. Средствата, които ще бъдат вложени, още повече мобилизацията около изборите два пъти да бъдат също ще предизвика в някаква степен неудобство за хората. И мисля, че това е основният мотив изборите да бъдат 2 в 1. Иначе проблемът ще бъде огромен, най- малкото, заради чисто организационни неща, които са свързани с бюлетини, които са свързани с предварителна много сериозна подготовка. Всички избиратели как трябва да гласуват, защото европейските избори и парламентарните са много различни едини от други.

Смятате ли, че ще има проблеми за гласоподавателите на БПС, тъй като ще има 2 избирателни списъка? Ще доведе ли това до объркване сред гласоподавателите?

Не бих казал, че това ще затрудни гласоподавателите на БСП. Избирателите на БСП в по- голямата си част са интелигентни хора, и за тях няма да бъде проблем това. Неудобството ще е общо, защото това ще иска малко повечко време. Ще иска друг тип организация и аз мисля, че създаването на тази организация ще тежи доста сериозно  като бреме върху всички, които са ангажирани с това.

Кога започвате номинирането на депутати за националния парламент?

За националния парламент предстои края на тази седмица, ще има заседание на националния съвет.Там по принцип е, както винаги се взема решения за критериите за издигане на кандидатурите, за начина, по който ще се провежда за целият процес на номинациите, така че още от следващата седмица това ще бъде вече факт и ще трябва да действаме както всички останали. Предполагам, не мисля, че е по различно и при другите партии.

Смятате ли, че след изборите ще получим сходен на сегашния парламент или ще трябва по неволя да се стигне до коалиционно управление?

 При всички случи политическата картинка показва, че винаги ще е необходимо от тук нататък и то не само от сега и от доста години назад.Задължително ще е необходимо коалиционно управление. Дай боже да не се случва това, което беше до момента, защото аз нищо, че този хаос в последните 9 месеца всички го оценят по своемо, в различните посоки и е нормално е да има коалиционно управление чрез написани предварително правила с неща, които да дават в някаква степен сигурност на хората по избор, който са направили, сега дали изборът ще бъде такъв, какъвто ние искаме това е въпрос и на кампании и на виждане  от хората и обяснения. За съжаление, малко напоследък по- често се налага да го казвам, но оценяйте управлението досега. Виждам, че е необходима много по- сериозна и много по- голяма разяснителна работа на хората. И най- вече личности, които те да се припознават и да виждат, защото едно е личността, която те виждат по националните медии друго е личността, която те виждат до себе си в съседния блок, в града в който живеят в населеното място, и могат да оценят тогава вече кой за какво се бори.

Разчитате ли на пълна мобилизация за изборите като избирателна активност?

Разбира се, това е нещо, това е процес, който винаги стои пред нас. Винаги разчитаме да има пълна мобилизация. Въпросът е, че хората се умориха и това, което виждат, едва ли ги мобилизира достатъчно. Мисля, че без значение кой от коя партия е, хората си влияят, разговаряйки помежду си и това до голяма степен демотивира масовото гласуване.

Какви цели си поставя БСП за региона на Кърджали?

Ами за съжаление вие виждате, че нещо, което на практика тръгна от Кърджали преди повече от 10 -15 години,  тоест  промяната на системата Дон с промяната на системата Херни Майер. В много голяма степен влияе отрицателно върху това, което се случва в Кърджали за всички партии, извън Движението за права и свободи, защото по традиция Движението за права и свободи печели четирите от петте  мандата и останалият мандат остава за партията, която се е представила най-зле, но е преминала 4 процентовата бариера. И в този план целите, които винаги си поставяме да имаме не само добро представяне, не само добър резултат, който да надвишава броя на гласовете от всички предишни избори, целта е да имаме народен представител, който да ни представлява. За съжаление виждате, че в последните 5- 6 избора, пето място, което се дава на извън Движението за права и свободи  винаги е на най- малката партия, на партията, която е с най-малко гласове. Не е  нормално, но за съжаление така е.  На времето ние реагирахме първи, защото може би повече от вашите слушатели си спомнят, когато Стефан Данаилов с близо 18,000 гласа не можа да влезе в парламента и тогава се промени системата, за да може да имат представителство извън правилата на системата до сега. Сега пък получаваме другия шамар, ако може така да се изразя. Тука петото място се печели и остава за партията, която е спечелила най-малко гласове. Дай боже да  преодолеем и да бъдем от партиите, които да спечелят много гласове и в лицето на водач на листата и на е човек, който ще представлява Кърджали, да бъде в парламента.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25