Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани

Снимка: БГНЕС

Мюсюлманското вероизповедание у нас празнува Рамазан Байрам.

Мюсюлманите се събират в джамиите за колективна молитва. На празника се извършва почистване на къщата и двора и се приготвят специални ястия. Даването на милостиня се счита за задължителен ритуал, а по-малките искат прошка от по-възрастните.

Рамазан Байрям се чества три дни, през които се разменят гостувания, а традиционният сладкиш е баклавата.

"Дори и малките вече посещават джамията. Там се молим за прошка. Заедно излизаме, ръкуваме се, искаме прошка. По празниците винаги е така", каза празнуващ.

В свое обръщение главният мюфтия Мустафа Хаджи отбелязва, че Байрама сплотява хората, независимо от различията по религиозен или етнически признак , а времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри. В тези дни молитвата към Всевишния за страдащите по света и за запазване на родината ни от бедствия, е задължение на всеки, казва още главният мюфтия.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

1317 души ще попълнят 157 секционни комисии в Кърджали

Местните ръководства на политическите партии и коалиции, представени в 49-тото Народно събрание и Европейския парламент проведоха  консултации за конституирането на секционни избирателни комисии в община Кърджали за произвеждане на избори за Народно събрание и членове на Европейския парламент на 9 юни 2024 г.  Участниците в консултациите - местните..

публикувано на 02.05.24 в 18:45
площад

Завърши ремонта на площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха официално обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали, който се намира над кръговото движение на пазара.  В района на плащада е изградена чешма, посадени са дървета, създадена е система за събиране и използване на дъждовната вода.  Средствата за няколко подобни зелени острова в общини в България са от Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство..

публикувано на 02.05.24 в 16:16

Деца боядисваха яйца в читалище "Родопски фар"

В библиотеката на НЧ "Родопски фар 1938" в Кърджали по традиция с деца от квартал Гледка и града боядисаха великденски яйца.  Библиотекарката Здравка Димитрова разказа на децата за църковния празник, за  преданието за червеното яйце и традициите свързани с Великденските празници, а секретарката Светла Бейчева показа техники и съвети  за боядисване на..

публикувано на 02.05.24 в 16:01
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин ще води листата на БСП за Европейски парламент

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, която днес регистрира в ЦИК листата на социалистите за европейските избори: "Преди малко се шегувахме,..

публикувано на 02.05.24 в 15:40

600 яйца боядисаха на Велики четвъртък в ОДК в Кърджали

600 яйца боядисаха, днес, на Велики четвъртък децата от Школата по етнография и краезнание, Детски и младежки парламент и клуб „Театър, творчество изява“ към Общински детски комплекс гр.Кърджали, които както всяка година са дарени от кърджалийска фирма. Нели Карабашева разказа на децата за християнската традиция да се шарят яйца за Великден, за..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

2024 яйца ще боядисат монасите в Бачковския манастир

2024 яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък. Така те ще спазят християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата - символ на Христовото Възкресение.  Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от духа..

публикувано на 02.05.24 в 13:15
На изхода от град Харманли се намира парка

Честит Празник, Харманли!

С празнична литургия за успехи и благополучие започва днешният Ден на Харманли, гласи афишът на Общината за отбелязване на празника.  Богослужението ще се състои в местния храм "Свети Атанасий". Програмата продължава с тържествена сесия на Общинския съвет.  На нея ще бъде връчено званието "Почетен гражданин" на д-р Златка Чанкова. Тя беше удостоена..

публикувано на 02.05.24 в 10:55