Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звиница се готви за събор

Мухарем Алиосман
Снимка: Радио Кърджали

Кърджалийското село Звиница се готви за традиционен събор, който се провежда всяка година през втората събота на месец май край тюрбето на мюсюлманския дервиш Гази баба. Тази година маето е на 11 май, съобщи за Радио Кърджали Мухарем Алиосман, секретар на читалището в Звиница. 

Той уточни, че определени хора се занимават с организацията на празника, но всички от селото се включват в подготовката с доброволна помощ:

"Заради празненството идват хора от съседните села, от общината също идват представители, населението, което е в Турция, гледа по това време да дойде тука, да се види със своите близки. Освен че е религиозен празник, се приема и като семеен празник... Навсякъде тези празници вече придобиват такива черти - да сплотяват хората, защото животът така направи, че сме разпилени наляво-надясно."

Традицията на празниците през май е много стара, още от средните векове и времето на тюрките от Азия, преди да тръгнат към Европа и Балканите, според Мухарем Алиосман. "Правят се празници, свързани с пролетта, живота, пробуждането на живота и природата", коментира той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

110 години светско училище в Крумовград

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния етап. От..

публикувано на 21.05.24 в 13:07

ГЕРБ регистрира листата за общински съветници в Хасково

ГЕРБ тръгва към местните избори със силна листа за мнозинство в Общинския съвет, това съобщи веднага след регистрацията на листата на кандидатите за съветници общинският лидер на партията и кмет на Община Хасково Станислав Дечев. „Всички знаем колко е важно всяко решение на Общински съвет. Това са решения, които предопределят бъдещето на Хасково.  Такива..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

От шумов терор се оплакват жителите на Хвойна

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян, в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен шум, който..

публикувано на 21.05.24 в 12:25

Продължават проучванията на крепостта край Храстово

За трета поредна година през лятото ще се проведе проучване на късноантичната и средновековна крепост край крумовградското село Храстово. Финансирането е от общинския бюджет и тази година е на стойност близо 60хил. лв. Археолозите ще се съсредоточат върху културните пластове зад югоизточната част на крепостта, каза зам.-кмета Неждие Акиф...

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Партия „Заедно за силна община“ се регистрира за предстоящите местни избори в Хасково

Общинската избирателна комисия в Хасково регистрира листата на най-новата партия „Заедно за силна община“ за предстоящите нови местни избори на 23 юни. Листата е от 24 кандидати за общински съветници.  „Големите партии пренасят своите проблеми по регионите, което затруднява местното самоуправление. Ние си имаме достатъчно предизвикателства и..

публикувано на 21.05.24 в 11:20

Зрелостници ще получат максималния брой точки от проблемната задача в матурата

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:40

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканските скакалци

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев и уточни, че инспекторите от растителна защита от два месеца обследват площите в цялата област. От 13 до към 20 декара са засегнатите площи. Засегнати са общините Кърджали, Черноочене, Джебел,..

публикувано на 21.05.24 в 10:08