Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Снимка: БГНЕС

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания. Законопроектът ще бъде разгледан на първо четене от здравната комисия в парламента.

Какви мерки за физическо ограничаване ще се прилагат спрямо хора, изпаднали в състояние, с което създават опасност за живота и здравето, ще определят министрите на здравеопазването и правосъдието в срок от 4 месеца след приемането на законодателните промени.

Тези мерки ще се прилагат в краен случай. С промените се въвежда забрана на жестоко, унизително или нечовешко отношение към хората с психични разстройства по време на лечението им. Забранява се и налагането на наказания. За нарушения ще се смятат липсата на достатъчно пространство, храна, дрехи, светлина и топлина, въздух, продължителна изолация без възможност за общуване.

Предлага се пациенти с тежки психични разстройства да имат достъп до услугите на свещеник, юрист и психотерапевт. Предвижда се още исканията за задължително настаняване и лечение в психиатрия да се разглеждат от съдии със специална подготовка по правата на човека. 

Регистър на лица с психични разстройства у нас няма да има.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията в Кърджали планира специализирани операции по време на великденските празници

14 църковни храма и 24 места за настаняване са проверени преди великденските празници от екипи на РДПБЗН-Кърджали.  В храмовете няма установени нарушения на противопожарните правила, в хотели и хижи са констатирани две нарушения и са издадени разпореждания за отстраняване на пропуските. 90 полицейски служители са включени в екипи, които по време..

публикувано на 30.04.24 в 11:22

Смолянски художници представят традиционната Великденска изложба „Пролет`24“

В зала „Петър Стайков” в Клуба на дейците на културата (КДК) в Смолян беше открита традиционната Великденска изложба „Пролет`24”. В нея участват 21 художници от Смолян и представят 65 картини, икони, скулптури, графики, рисунки. Изложбата е своеобразен отчет за работата на Групата на художниците от Смолян, която през 2025 г. ще стане на 60 години,..

публикувано на 30.04.24 в 10:11

Стартират кампания "Аз обичам Кърджали"

Община Кърджали и Туристически Информационен Център (ТИЦ) Кърджали стартират кампания "Аз обичам Кърджали", чиято цел е маркиране и почистване на екопътеките и туристическите маршрути в община Кърджали. Началото на първото от множество събития ще се проведе на 12 май 2024 г., в 8:30 часа. Първите, които ще се включат в инициативата, са ученици от СУ..

публикувано на 30.04.24 в 10:05

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще се осъществяват три пъти в седмицата – понеделник, сряда и петък – между летище "Сабиха Гьокчен" в..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

Облачно, по-значителни валежи над Източна България

Днес над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Над Югозападна България в следобедните часове ще се развие купесто-дъждовна облачност и на..

публикувано на 30.04.24 в 09:07

Велики вторник

На Велики вторник църквата споменава Притчата за десетте девици. Вечерта след залез слънце на Велики вторник е третата поред и последна вечер, в която се отслужва литургията „Последование на Жениха“. След влизането в Eрусалим Исус Христос проповядва в храма и разказва Притчата за десетте девици на своите ученици. В нея се казва, че пет от девиците..

публикувано на 30.04.24 в 09:06

Радан Кънев: Сигурността на Европа е основен приоритет

Сигурността на Европа ще бъде основен приоритет в предстоящия 5-годишен мандат, заяви на пресконференция в Кърджали Радан Кънев, евродепутат от ЕНП/ДБ. Той представи пред журналисти бъдещите приоритети на европейската политика и на коалицията ПП-ДБ, в чиято листа за евроизборите е кандидат. Според Радан Кънев  приоритетът е свързан със..

публикувано на 29.04.24 в 17:07