Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

На фона на регистрирани около 3 400 тютюнопроизводители през 2022 година през миналата са вписани малко над 7400

Снимка: facebook.com/nat2010bg

Наблюдава се завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона - тютюна.

Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация, в две писма от НАТ настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра. През миналата година е отчетен над 115 % процента ръст на желаещите да отглеждат тютюн заради рекордните изкупни цени, каза председателят на Асоциацията Цветан Филев. През 2022 година регистрираните тютюнопроизводители са 3400, а през миналата година са били над 7400, даде пример той. Нека чуем повече за интереса към сектора, за какво настояват от НАТ във връзка с регистрацията на производителите и сушавата година, модернизира ли се бранша. Радка Петкова разговаря с председателя на НАТ Цветан Филев:

"На територията на цялата страна в трите основни тютюнопроизводителни региона - на първо място в Южна България, Източни Родопи с областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, в пиринския край в Благоевградска област, по-конкретно в Североизточна България в четири области - Силистра, Русе, Разград, Шумен като цифри на фона на регистрирани около 3 400 тютюнопроизводители през 2022 година миналата година през стопанския цикъл на 2023 година бяха вписани малко над 7400 тютюнопроизводители. Това е ръст с над 115 % между два стопански цикъла, а за тази 2024-а само в 1първата десетдневка откакто стартира вписването в регистъра от 1 до 10 март, имаме над 6 000 тютюнопроизводители на национално ниво".

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ИНТЕРЕСА КЪМ ТЮТЮНА

"Три основни причини съзираме ние от НАТ 2010, но каква ще бъде крайната бройка на вписаните в регистъра тютюнопроизводители за 2024-а, ще стане ясно след края на работния ден на 31 май. Сериозен е интересът не само от нови тютюнопроизводители. Този ешалон е малък сегмент. Наблюдава се елемент на връщане към тютюнопроизводство, на отказали се в предходните години земеделски стопани. Имаме сериозно ядро, основно ядро от тютюнопроизводители, които от много години, бих казал десетки, се препитават с тютюнопроизводство и тютюнопроизводството за тях отдавна не е бизнес, а е начин на съществуване, на поминък и на осигуряване на прехрана. И втората причина да искаме това удължаване / на срока за вписване в регистъра, бел.ред./,е да могат тютюнопроизводителите да се сдобият с документите, чрез които се регистрират в регистъра. Тютюнопроизводители в Южна България срещат голям проблем при набавянето на документ, доказващ правното основание на земеделската земя.

Тоест земеделския терен, който възнамеряват да разсадят с тютюн, те не могат да си набавят документ, чрез който да покажат под каква форма го стопанисват. Три са вариантите - нотариален акт за собственост или договор за наем година за година или аренден договор за по-дълъг период от време, например петгодишен".

.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25