Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

| Репортаж

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция, а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико Търново през 1879 г. и усилията на тогавашните народни представители да изградят равноправна европейска държава. Представена бе и реплика на звънеца, използван по време на заседанията от Антим Първи, който организира първия политически салон в България. Цвета Караянчева коментира за вълнуващия момент, когато е видяла и държала в ръцете си оригиналния звънец: 

"За мен беше огромна чест, че имах възможността да държа звънеца, който Антим Първи държи при първото заседание. Медният звънец е изработен през 15 век. Характерното за него е, че когато звъни, неговото звънене е 35 секунди. На дръжката е написано „Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мене нещастния от земен в раб Божий, милостиви Господи, дай му сили, здраве на този, който чете тези мои редове и се моли за мене.” 


В открития урок, учениците от гимназиален етап в град Кърджали, както и ученици от СУ "Васил Левски" Крумовград, научиха интересни факти свързани със създаването и приемането на Търновската конституция. Като започнем от сградата, където се е помещавало Учредителното събрание, (която е бивш турски конак, изграден от Колю Фичето), колко души са били народните представители и какви групи е имало. Като например, 116 депутати са били по право такива, т.е. работили са в различни учреждения и институции, но 96 са били избирани от народа и сред тях е имало и неграмотни. 
"Изборите тогава не са били с бюлетини, а с бобчета в различни цветове или с боб и кукуруз, но вълнението за хората е било голямо, тъй като те отивали да изберат своите представители в управлението на държавата", разказа Цвета Караянчева. Депутатите били в три групи - консерватори с представител Тодор Икономов, либерали с представител Петко Каравелов (който е бил и подпредседател на Събранието), и групата на колебаещите се, които били мнозинството. "Колебаещите се не били добре ориентирани и това дало възможност на по-начетените да надделеят", уточни Цвета Караянчева: 
"Така, Петко Каравелов със своите изключителни ораторски умения надделял с възгледите на либералите. Тъй като в първоначалния си вид Конституцията е била консерваторски настроена. Каравелов обаче е успял да убеди по-голямата част от народните представители и в крайния си вид документът приема по-либерална форма." 

Цвета Караянчева обобщи основите, заложени в Конституцията като правото на всеки да бъде свободен и изкореняване на робството, свобода на словото и печата, а също и право на безплатно образование, като открои, че българите изключително много са държали на грамотността. Друг интересен момент е правото на глас, като Конституцията казва, че български граждани навършили 21 години имат право да избират, а навършили 30 години имат право да бъдат избирани. Като понятието е било, че разбира се, се има предвид мъжете. Много по-късно жените са имали това право и то само жени омъжени, разведени или вдовици. 

Относно гласуването, Любомир от клуба по Историка в СУ "П. Р. Славейков", каза коя според него е приемливата възраст хората да имат право да гласуват: 
"На 18 години, смятам, че хората са достатъчно зрели, предвид, че се навършва и пълнолетие. Това е една добра възраст, където може да се съчетаят погледа на един навлизащ в света на възрастните човек и човек, който обаче носи със себе си креатичността на детските години." 
Любомир казва още, че като млад човек, много го боли от апатията, която вижда сред обществото за случващото се в политическия живот. 
В открития урок участваха и ученици от школата по история в СУ „Васил Левски“ – Крумовград. Те представиха своето издание на Исторически бюлетин в който периодично отделят внимание на знакови дати за българската история. Този път в бюлетина се разказваше за годишнината от приемането на Търновската конституция. Учениците описаха фрагменти от нея. 

Цвета Караянчева разказа още на учениците, каква е била процедурата по приемане на законите. Като ден след гласуването е имало прегласуване, за да имат възможност депутатите да изгладят, като задраскат или изтрият дадена дума, която не им харесва от тяхното изказване. Тук правим едно сравнение с днешните депутати, които нямат тази възможност и всичко изговорено и направено като реакции се вижда и по телевизии, чува се по радиото, коментира се в социалните мрежи, където представителите н народа нямат право на грешки, лапсуси и неблагоприличен език, а напоследък се нагледахме на всичко това. 
 Цвета Караянчева подари на всички училища-участници екземпляри от т.нар. Сребърна Конституция, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и промяната от княжество в царство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19