Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Светлинова е определена от ЦИК за председател на Районната избирателна комисия в Смолян

Таня Светлинова е определена за председател на Районната избирателна комисия (РИК) за 22-ри многомандатен район – Смолян. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК). Светлинова ще оглавява комисията за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни.

Таня Светлинова бе предложена от политическа партия "Движение за права и свободи". Тя е от Смолян, с образование - магистър инженер информационна сигурност. Пет пъти е била в състава на комисията като член. На последните местни избори е била секретар на Общинската избирателна комисия. "Движение за права и свободи“ отново поемаме тежката задача с провеждането на изборите. Но в комисията се познаваме от предходни избори и смятам, че ще се справим, независимо от предизвикателствата“, каза за БТА Таня Светлинова.

ЦИК определи служебно и секретаря на РИК - Смолян. Мястото поема Добрин Тодоров от политическа партия "Възраждане".

Припомняме, че на консултациите на 13 април, свикани от областния управител на област Смолян Захари Сираков, не бе постигнато съгласие за председател на комисията. В рамките на консултациите постъпиха две предложения за председател на РИК - Таня Светлинова от ДПС и Добрин Тодоров от "Възраждане". За секретар нямаше нито едно предложение. Останалите парламентарно представени партии предложиха заместник- председатели, които в 13-членния РИК – Смолян, ще са четирима.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Сиела Норма" ще изготвят електронна бюлетина за изборите на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на Европейския парламент..

публикувано на 03.05.24 в 13:40

Монтираха 102 платформи за щъркелови гнезда в областите Кърджали и Хасково

102 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда са монтирали служители на ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ през миналата година на територията на РИОСВ -Хасково. Най-много платформи за щъркелови гнезда са поставени в общините Димитровград и Харманли – по 28, следват община Хасково с 21 монтирани платформи и община Кърджали с една по-малко. Най-малко метални..

публикувано на 03.05.24 в 08:38

Разпети петък е – ден на смирение

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия. Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син. Тишината изпълва сърцата на вярващите, които поглеждат навътре в себе си, за да изпитат съвестта си. Свели глава, те се обръщат към..

публикувано на 03.05.24 в 07:47

Оранжев код за значителни валежи и гръмотевици обявиха за Кърджали

Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Количества: 25-40 mm, в планинските райони и повече. Има условия и за градушки, съобщават от НИМХ. Днес ще е предимно облачно. В цялата страна ще има валежи от дъжд и в следобедните часове ще са временно интензивни. Главно в планинските райони валежите ще са значителни..

публикувано на 03.05.24 в 07:39

1317 души ще попълнят 157 секционни комисии в Кърджали

Местните ръководства на политическите партии и коалиции, представени в 49-тото Народно събрание и Европейския парламент проведоха  консултации за конституирането на секционни избирателни комисии в община Кърджали за произвеждане на избори за Народно събрание и членове на Европейския парламент на 9 юни 2024 г.  Участниците в консултациите - местните..

публикувано на 02.05.24 в 18:45
площад

Завърши ремонтът на площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха официално обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали, който се намира над кръговото движение на пазара.  В района на плащада е изградена чешма, посадени са дървета, създадена е система за събиране и използване на дъждовната вода.  Средствата за няколко подобни зелени острова в общини в България са от Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство..

публикувано на 02.05.24 в 16:16

Деца боядисваха яйца в читалище "Родопски фар"

В библиотеката на НЧ "Родопски фар 1938" в Кърджали по традиция с деца от квартал Гледка и града боядисаха великденски яйца.  Библиотекарката Здравка Димитрова разказа на децата за църковния празник, за  преданието за червеното яйце и традициите свързани с Великденските празници, а секретарката Светла Бейчева показа техники и съвети  за боядисване на..

публикувано на 02.05.24 в 16:01