Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика сряда е!

Днес е третият ден от Страстната седмица - Велика сряда.

На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника.

Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Исус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. 

Тя започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. 

Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

На старобългарски "страст" е "страдание". По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени "страстна седмица". Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Арда пусна билетите за двубоя със Славия

Арда пусна билетите за предстоящото домакинство срещу Славия в мач от 35-ия кръг на efbet Лига.  Двата отбора продължават битката за седмото място, което дава право на участие в бараж за евротурнирите. Преди началото на срещата кърджалийци заемат осмата позиция с 45 точки, докато "белите" са десети със своите 43 т. Цената на билета за сектор  „А“..

публикувано на 22.05.24 в 09:09

При вот днес: ГЕРБ с над 10% разлика. Три партии в битката за второто място

Ако изборите за НС се провеждат днес – ГЕРБ ще има комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.8%). Това сочат данните от социологическо изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа", което е посветено на..

публикувано на 22.05.24 в 08:56

Ферма от Родопите поставя първите млекомати в Смолян

Фермер от рудоземското село Чепинци ще постави първите млекомати за сурово краве мляко в Смолян, съобщи за БТА зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова. Меди Лошев е подал заявление до общинската администрация за поставяне на вендинг млекомати на три места в града – на ул. „Дичо Петров“ на Новия център, на кръстовището в квартал "Райково" и на..

публикувано на 22.05.24 в 08:26

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите участват..

публикувано на 22.05.24 в 08:17

Облачно с кратки превалявания в сряда

През нощта ще е предимно ясно. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Северозападна България и на места там ще превали.  Утре в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Нов асфалт, бордюри и тротоари за още 3 улици в момчилградски квартал

Напълно обновени са три улици в момчилградския квартал "Мамулица". Средствата за ремонта са осигурени по спечелен проект от МИГ "Момчилград - Крумовград".  Напълно преасфалтирани са ул. "Ген. Столетов" и алея към нея, ул. "Първа" и ул. "Рила". Подменени са амортизираните тротоарни плочки и бордюри.  Поставени са специални тактилни плочки и са скосени..

публикувано на 21.05.24 в 17:20

Кампания на червенокръстци - "Май месец за мерене"

На 21- ви май, в градинката срещу ресторант „Москва“ в Кърджали, за поредна година се проведе Национална Кампания MMM - Май Месец за Мерене.  Целта на кампанията е профилактика и превенция на хипертонията, която е водещо заболяване сред българските граждани. За целта на място се измерва кръвно налягане, попълва въпросник и се обсъждат рисковите фактори..

публикувано на 21.05.24 в 16:45