Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Петър Гарена с проповед на турски и руски по Великден (видео)

8
Снимка: Мехмед Реджеб

На Великден пред централния храм „Св.Георги Победоносец“ в Кърджали енорийският свещеник Петър Гарена чете текстове от Евангелието на турски и руски.

„Ние четем Евангелието на църковнослaвянски, на български и обезателно и на турски. Така сa четели в Екзархията, така се чете в "Св. Александър Невски". Ние не сме по-големи нито от папата, нито от патриарха. Кой както иска да го мисли. Това са го казали нашите деди. На езиците, които ни заобикалят“.

Текстове от Евангелието на турски бяха прочетени от малкия Манол, синът на отец Петър Гарена. 

„Всеки иска да ни скара с Русия. Ние не обичаме никого, ние обичаме нас си. Независимо дали сме турци или българи, обичаме семействата си. Обичаме града си. В същото това време обаче българите нямат намерение да влизат в никакви чужди схеми и с никого да се карат. За това ще прочета Евангелието и на руски“.

Община Кърджали и Общински детски комплекс организираха пъстър Великденски детски празник, който се състоя в градинката пред църквата "Св. Георги Победоносец".

Във великденската програма участваха деца от клуб „Театър, творчество, изява“, ДВГ "До Ре Ми" и Школа за модерни танци към ОДК, солисти на Детска вокална фолклорна група към СУ „Йордан Йовков“ и танцова формация „Тракийска младост“ при НЧ “Родопски фар“ кв. „Гледка“.

Последва великденската традиция – борене с яйца, в която се включи и кметът на Кърджали. За децата, чиито яйца се оказаха „борци“, имаше и награди.

След края на програмата кметът и заместниците му – Веселина Тихомирова и Даниел Делчев раздадоха 500 козунака.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ангел Кунчев

Във всички области на страната има случаи на заболяване от коклюш

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 19:13

Два хеликоптера пръскат срещу марокански скакалци в Чернооченско (видео)

Започна двудневно пръскане със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в 8 чернооченски села. Мярката е във връзка с обявен от Министъра за земеделието и храните каламитет - масова поява на марокански скакалци. Тя е с цел овладяване популация на вредителите и превантивни мерки срещу щети за имуществото и икономиката..

публикувано на 25.05.24 в 09:45

Приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините..

публикувано на 25.05.24 в 09:19

Времето в събота - слънчево, температури до 28 градуса

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и в Източна България - умерен вятър от..

публикувано на 25.05.24 в 07:49

20 плажа в Северна Гърция са отличени със "син флаг"

Гърция притежава 15% от най-чистите плажове по света, отличени с т.нар. "Син флаг". Общо 625 плажа на Гърция получават престижната награда "Син флаг". Картата на гръцките "Сини плажове" показва, че най-голям брой ваканционни дестинации, отговарящи на най-високите изисквания за опазване на околната среда и безопасност, се намират на..

публикувано на 25.05.24 в 07:41

Специалната стипендия „Кърджали” получиха петима зрелостници

По повод 24 май петима зрелостници от община Кърджали бяха отличени със специалната стипендия Кърджали. Те получиха своите грамота, плакет и статуетка за най-изявени абитуриенти през 2024 година от кмета на Кърджали Ерол Мюмюн по време на тържеството пред Паметника на освободителите. Стипендията получиха Мелин Вели, ученика от XII клас  в СУ „Йордан..

публикувано на 24.05.24 в 15:00

За първи път Стопанската камара в Кърджали награди изявени ученици и учители за 24 май

Тази година за първи път по случай 24 май Българската стопанска камара – Кърджали награди изявени учители и ученици от община Кърджали. Бяха връчени три награди, а те са за Димитрия Христова – старши учител в Професионална гимназия по икономика ,,Алеко Константинов”, Суде Халибрям – ученичка от 12 клас в Професионална гимназия по икономика ,,Алеко..

публикувано на 24.05.24 в 14:35