Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици подготват театрална премиера по "Малкия принц"

Снимка: Facebook

Примиера по текстове на "Малкия приц" ще представят гимназисти от СУ “Отец Паисий”. 
Пиесата със заглавие "Телефонът" ще се играе на сцената на театъра в Кърджали на 14 май от 19 часа. 
Сценичната версия е на актрисата Маринела Драгомирова, която е и ръководител на театралната школа в СУ "Отец Паисий".
"Имахме много търсения, много лутания. В центъра на нашето обучение по актьорско майстторство тази година беше интерпретацията на текстове. Или как един текст може да бъде казан по много различни начини. Всъщност значението на думите е каквото ние решим. Това, което казваме е важно по начина, по който го казваме".
Това каза в ефира на БНР Радио Кърджали Маринела Драгомирова, ръководител на театралната школа в СУ "Отец Паисий"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Керимовата къща ни кани на Родопско-морски срещи

На 30 май, в Арт-галерия „Дар“ в Кърджали ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков , осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  Той е бивш възпитаник от паралелките по изкуствата в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" Кърджали, казаха от артгалерия "Дар" ...

публикувано на 28.05.24 в 11:14
Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково -

Фотожурналистът Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково ГАЛЕРИЯ

Известният дългогодишен фотожурналист от Хасково Тихомир Петков открива своя юбилейна изложба на 27 май. Ден по-рано на 26 май, той ще навърши 50 години.  "Фотожурналистика от новия век" ще може да бъде видяна в хасковската галерия "Форум".  В нея Петков е избрал най-добрите си кадри от 2001 година до сега. Сред тях са снимики от огнения..

публикувано на 24.05.24 в 12:53

„Незабравките“ представиха Кърджали в национален православен фестивал

Дамски хор „Незабравки“ при НЧ „Обединение 1913“, град Кърджали, се включи за първи път в 6-тото издание на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово, област Търговище.   Като единствени представители на Южна България, ангелогласните „Незабравки“ с диригент Тавит Мачикян представиха пред публика на две места своя репертоар..

публикувано на 22.05.24 в 14:41

Китайци и кубинци, българи и турци излизат на сцената на Дома на културата

Фестивал, който представя различните култури на народите, започва на 16 май в Кърджали. Организатори на събитието под надслов "Сцени на Арда" са  Общински център за култура и младежки дейности, Община Кърджали и Музикална къща ‘’Престо’’. Това съобщи Марияна Ликова, директор на Дома на културата - Кърджали.  Фестивалът ще се проведе в рамките на три..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Радост Николаева: В хромозомата на Кърджали се съчетават етнокултурите, поколенческата памет и етническите идентичности

17-ото издание на инициативата „Мултикултурният град“ тази година започна днес 14.05.2024 г. с дърво с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство. То се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата. Историята тръгва от Нурие Мехмедали, родена в Кърджали..

публикувано на 14.05.24 в 17:37

Откриха Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три. Специално..

публикувано на 11.05.24 в 16:11

Телефонът - една история за самотата в света на технологиите

"Телефонът" по "Малкият принц" е и стория за самотата на малкия принц от днешния живот - за нуждата и неспособността да се свързваме с другите, въпреки и заради технологичните процеси. Когато реалността и виртуалността стават взаимнозаменяеми, отчуждението е просто естествена последица. Или може би съзнателен избор? Гимназистите от СУ “Отец..

публикувано на 10.05.24 в 16:11