Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Урумов: Очаквам с нетърпение срещата си с Миро Гавран на премиерата на "Ясна поляна"

Снимка: theatre199.org

Писателят Миро Гавран ще посети България за премиерата на пиесата му „Ясна поляна“ в софийския Театър 199 на 15 ноември. Това заяви в предаването „12+3“ режисьорът на пиесата Иван Урумов.

Пиесата представлява сблъсък на персонажите Лев Николаевич Толстой и Антон Павлович Чехов, и съпругите им София и Олга. В ролите са Георги Кадурин, Светлана Бобчева, Иван Юруков и Марияна Миланова.

Според Урумов не бива да се приема буквално, че персонажите са неизменно класическите руски писатели със същите имена. Самият Гавран казва, че „имената на героите са взети назаем“. Пиесата не бива да се приема като потенциална среща на Чехов и Толстой, за каквато няма данни.

Фиктивната среща се случва в Ясна поляна, но не българското село в Странджа, а мястото, където Чехов е живял. Според Урумов се стига до ситуация, подобна на днешните реалити телевизионни формати, в които „ВИП-ове“ са затворени в къща.

„До голяма степен сблъсъкът на личности и характери е много изявен. Тези хора не са средностатистически, ежедневни. Те са мощни със своята уникалност. Не им пречи да бъдат мъже и жени – дразнението помежду им става по-голямо, кардинално, но темите са прости и познати на обикновения човек. Интелигентността ражда конфликтите по друг начин“, заяви режисьорът.

Той допълни, че очаква с интерес срещата си с Миро Гавран и оценката на драматурга, който е гледал много версии на пиесата на различни езици и в различни страни.

Цялото интервю с Иван Урумов чуйте в прикачения файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна