Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата се придържат към смисъла на „Деня на розовата фланелка“ не само днес

Снимка: Радка Кънчева

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме „Международния ден за борба с насилието в училище“. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада подкрепят свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розова блуза.
„Денят на розовата фланелка“ ни напомня, че насилие в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на лошите постъпки всеки ден.

Десетки училища в България се включват и тази година в кампанията като децата се обличат в розово, рисуват и пишат благи послания, които раздават на съучениците си.

През последните години в инициативата се включват все повече ученици от целия свят, а мисията им се разпространява все по-бързо в социалните мрежи.

Чуйте как участваха в своя акция деца от 46-о училище „Константин Фотинов“ от район „Възраждане“.

„Миналите години отбелязваме този ден в 76-о и в 30-о училище. Сега децата получиха розови балони и фанелки и писаха послания: Да бъдем по-добри, състрадателни!, Да се обичаме!“, обясни пред Радио София Цветанка Петкова от районната администрация на „Възраждане“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна