Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преславското златно съкровище – по-ценно, отколкото се предполага

БНР Новини

Повече от 40 години след откриването на Преславското ювелирно съкровище проведените реставрационно-консервационни дейности и научни анализи в Римско-германския централен музей в гр. Майнц хвърлиха нова светлина върху техниките на изработка, състава на използваните метали и скъпоценни камъни в накитите.

След година на реставрация в Германия и представяне в Лувъра отново ще можем да се насладим на изящните накити от царския двор и в Националния археологически институт с музей при БАН в София.

При проведените анализи учените са използвали единствено недеструктивни методи на изследване, целящи максималното съхранение на предметите. Резултатите показват, че гамата от благородни метали дават яснота: съкровището е много по-ценно, отколкото досега се е смятало.

За изработването на накитите не е използвано стъкло, освен за клетъчния емайл в различни цветове, разделени от тънки златни ивици. Новите изследвания сочат, че скъпоценните камъни, за които се смяташе, че са аметисти, всъщност са светли рубини и гранати, а планинските кристали по двустранната огърлица – флуорити, използвани от византийските златари, непознати досега в други техни изделия – съобщи в „Артефир“ д-р Александър Горчев, директор на Археологическия музей "Велики Преслав".

Той каза също, че през март музеят ще работи без почивен ден, а коя е втората огърлица от съкровището, посетителите ще могат да видят през целия туристически сезон в музейната зала "Съкровищница" в старата столица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна