Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект в помощ на борбата с трафика на културни ценности

| Репортаж
Снимка: МВР

Обучен и от българи изкуствен интелект ще помага на испанската полиция при разбиването на канали за трафик на културни ценности. По този проект работят специалисти от лабораторията по киберсигурност в "София Тех Парк”.

Ръководителят на лабораторията Георги Шарков обяснява, че проектът е част то сътрудничество с полицията на Испания, Нидерландия, Германия и Италия.  Изследователите се възползват от способността на изкуствения интелект да обработва големи масиви от данни от отворени източници.

"Има много и разпокъсана информация в Интернет – от музеи и частни колекции какви ценности са откраднати. При цялото това движение тези ценности си сменят притежателите. Цялото тяхно движение може да се проследи индиректно. В антикварни магазини се появяват различни неща, онлайн пазари. В България има много такива. Големи онлайн платформи, където частни лица могат да предлагат различни предмети. Има бум на търсене. Основният метод е да свържем играчите с едни линийки - виждали сте ги по филмите: как става на едно голямо табло навързване на хора, предмети, локации, събития. Така се изгражда една мрежа", пояснява Георги Шарков.

Така се идентифицират каналите – артефакти, актьори, комуникации между тях.

Снимка: Добромир Видев

Проектът е в първата си година, уточнява Георги Шарков. Тестовите анализи се правят в сътрудничество и с две от българските платформи за продажба на предмети.  

"Да идентифицираме сходни играчи, идентични играчи с различни псевдоними. По тяхното поведение там може да бъде идентифицирано дали са идентични или имат връзка помежду си. Тук идва на помощ ИИ – от различни източници с частична информация по различни признаци можем да установим сходства, връзки между тях. По такива непълни, неточни или недостатъчно достоверни описания, когато се комбинират, имаме възможност да получим по-достоверни, чрез клъстериране на тези връзки. Такива картини са много очевидни, след като се направи задълбочен анализ на мрежите."

До края на 2024-та година ще има още 3 пилотни случая за правоприлагане, отбелязва още Шарков. Отново става дума за изчезнали картини, наблюдение на дейности на съмнителни групи и наблюдения със сателит дали иманяри не разкопават открити обекти. 

Информацията е разнородна, но на практика участва в разкриването на схеми, изтъква той.

"Ние разработваме платформа, която ще бъде инсталирана, използвана в защитена среда. Тези методи и средства ще се настройват спрямо данните и информацията, която има. Във всяка държава следят техните медии, следят и какви типове предмети наблюдават."

Георги Шарков  Снимка: Добромир Видев

При повечето инструменти за разследване се тръгва от конкретен случай и се разследва навън, докато тук подходът е обратният – от голямата картина да се идентифицират "обичайните заподозрени" и при случаи да се наблюдава тяхното поведение, коментира Георги Шарков пред БНР.

"Важен аспект, където също идват на помощ други методи и средства на изкуствения интелект е, когато се идентифицират такива мрежи и канали, да се наблюдава тяхната еволюция, поведение, аномалии в тяхното поведение. Това може да бъде автоматично следено, сигнализирано, каквито средства в момента няма. То няма как да замести хората, просто ще разшири техните възможности и ще даде възможност за трансгранично взаимодействие."

Георги Шарков от лаборатория по киберсигурност в “София Тех Парк” прави уговорката: ИИ е само помощник в полицейската работа, а за повдигането на обвинение се използват определените в НПК процедури. Така Шарков разсейва опасенията, изразени наскоро от европейски правозащитници, че приетите изключения в новото европейско законодателство за ИИ биха нарушили човешките права

"Това не е достатъчно основание за повдигане на обвинение, но е достатъчно основание за обосновано предположение, че може би лицето участва в такъв нелегален трафик. Когато помогнем за генериране на различни хипотези при достатъчно основания, те вече със специализирани средства да събират допълнителна информация, да следят хора и т.н." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна