Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 януари

16-ото издание на "Sofia MENAR" се открива с комедия

Филмите от фестивала може да гледате до 28 януари в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, кино "Влайкова", както онлайн

Кадър от филма "Див лук", с който ще се открие фестивала 

С комедията "Див лук" от Казахстан на 12 януари ще бъде открит 16-ият фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR.

Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино от тези региони на света, включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите, етносите и обичаите им по тези земи. Повечето филми идват на големия екран у нас след други фестивални участия и отличия.

Зрителите обичат комедии, но те са кът в Sofia MENAR, защото в тези страни се снимат предимно драматични истории, обясни пред БНР-Радио София Здравко Григоров, киновед, преводач и пътешественик, съосновател на фестивала заедно с Ангел Хаджийски. В това издание се поставя своеобразен рекорд със 7-8 комедии и забавни ленти.

Григоров отбеляза един от фокусите на събитието - "Дойче МЕНАР"съвместна инициатива на фестивала с "Гьоте институт – София". Тук са включени немски копродукции със страни от региона. Сред заглавията са "Любов x 3" на Фараз Шариат с две награди от "Берлинале", "Любов, дойче марки и смърт" на Джем Кая отново отличен на "Берлинале", "Камъкът си тежи на мястото" на Илкер Чатак с награда за сценарий от МФФ Мюнхен и "Орай" на Мехмет Бююкаталай с награди от "Берлинале" и МФФ Монс. 

В "МENAR Бийт" пък са включени музикални филми.

За пръв път в България ще може да се види и трилър от Бангладеш, както и филм от Катар.

Ще има и специални вечери, посветени на отделни страни (Индия, Мароко, Иран), когато ще се предложи не само кино, но и други елементи от културата и обичаите на съответните хора.
В съпътстващата програма зрителите могат да видят три тематични изложби.

Фестивалът ще продължи до 28 януари, а заглавия от програмата му може да гледате в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, кино "Влайкова", както и в една от платформите за онлайн стрийминг.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна