Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет на любопитствата – среща на изкуството и науката

Интерактивна изложба на артисти и учени в галерия в София

"Кабинет на любопитствата" е интерактивна изложба на млади български артисти и научни работници от Природонаучния музей в София, които изследват връзката между изкуството и науката.

Четирите инсталации – Artificialia, Scientifica, Naturalia, Exotica на Биляна Дешева, Величка Джамбазова, Гергана Иванова и Сиана Дамянова разглеждат концепцията за кабинетите на любопитствата като колекции с причудливи природонаучни артефакти. Всички те представят пред зрителя едно далечно измерение между фантазия и реалност. Темата е изследвана през призмата на съвременното изкуство.


Вдъхновени от богатия архив на музейните колекции художничките следват набелязаните от научните експертите категории и създават своето изкуство в четирите кабинета-инсталации.

Artificialia дава поглед към структурата на спомените, Scientifica изправя човека пред безмерността на космоса, Naturalia преосмисля природата и нейната материалност, а Exotica олицетворява вечното човешко търсене.

Инсталациите са подредени в своеобразен лабиринт, през който посетителят преминава и общува с изкуството и неговите различни форми. 


Със своята работа артистите доказват, че цялото е по-добро от сбора на неговите части (Р. Дж. Елъри). "Кабинетът" трябва да се разглежда като едно цяло, където отделните творби заедно изграждат смисъла на тази съвременна изложба. В нея всеки посетител открива и интерпретира разглежданите теми чрез безкрайните възможности, които се разкриват пред неговия ум.

"Кабинетът на любопитствата" може да бъде разгледан до 17 февруари в столичната галерия "Кредо Бонум".

Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура" и се осъществява с подкрепата на Националния природонаучен музей при БАН.

Снимките са предоставени от Биляна Дешева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна