Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата Наталия Мураткова и музиката като спасение и път към мира

Наталия Мураткова
Снимка: Иван Русланов

Наталия Мураткова е бесарабска българка, родом от село Главан, Одеска област. Тя е талантлива изпълнителка с богат репертоар, а преди почти две години решава да дойде и да живее в България. С надеждата да се спаси от войната в Украйна и да намери успешна реализация на идеите си.

„Мисля, че се родих с музиката първоначално. Мама ми разказва, че още не съм могла да говоря, когато ми е пяла песни. И аз също съм пяла, на моя някакъв език. Баба гледала тази картина и казвала – тя ще пее, тя ще бъде певица. 

Не съм от музикално семейство, всичко идваше от душата ми“ споделя в предаването „Нощен Хоризонт“ Наталия Мураткова.

„Музиката има сила да обединява и да лекува. Помага ни да преживеем както хубавите, така и лошите неща. Когато аз пристигнах тук в България и си търсех работа, запознах се с пианиста Джими. Ние с него ходихме по участия. Беше тежко в началото, защото никой не ни знаеше. Аз обаче имах нужда да пея“.

Днес Наталия има своята сцена в България. Както и няколко популярни песни като „Топла нощ“, „Монолог“ и „Закохане серце“.

Когато й е мъчно за родния дом, Наталия Мураткова си спомня за парка в село Главан, където е израснала. За училището си и улицата, на която са играели с другите деца. 

В Одеса Наталия се влюбва в морето. „То знаеше моите мечти и страдания. Всеки път ходих до морето. То е близък символ за мен. Когато съм в България и трябва да имам участие на морето, тръгвам. Вярвам, че то ни свързва – Украйна и България. Чрез него чувствам, че моята държава е близо до мен“.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна