Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ограничаването на хазарта ще бъде положителна стъпка в дългосрочен план"

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

"Ако има напредък, не може да се каже, че е твърд и съществен"

| Интервю
Иван Радев
Снимка: Личен архив

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.

"До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ. В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен - ограничаването на хазарта ще бъде положителна стъпка. Трябва да се избегне намирането на вратички, за да не може той отново да си пробие път и да се настани безконтролно в медиите и в заобикалящата ни среда".

Радев коментира и последната класация на "Репортери без граници". В нея България се изкачва с 12 места и вече е на 59-о място в света по свобода на словото от общо 180 държави. През миналата година страната ни беше на 71-во място. България подобри леко позицията си и сред страните от ЕС - изкачи се от 24-то на 23-то мястоВ доклада на организацията не липсваха и критики. 

"Изкачваме се нагоре, но оставаме на едно от последните места в Европа. В този доклад по-скоро се говори за наченки на напредък и за желание на правителството, което управляваше доскоро, да работи за подобряване на свободата на медиите в България. Ако има напредък, не може да се каже, че е твърд и съществен. Нямаме особени причини да се радваме за това, което става в България". 

Той анализира влошаващата се ситуация в други европейски страни. Журналистите от италианската държавна телевизия започват стачка. Те твърдят, че има задушаващ контрол върху работата им от дясното правителство на Джорджа Мелони.

"Някои правителства започват да упражняват много силен контрол върху медиите. Особено голям е проблемът с десните правителства, които често са обвинявани,че са крайнодесни – виждаме Унгария, сега и Италия, има проблеми и в Словакия. В класацията се говори и за Сърбия, където проправителствените медии са рупор на прокремълската пропаганда. А руските опозиционни журналисти, които са намерили убежище там, са обект на директни заплахи".

В годината, в която ще се проведат множество избори, ролята на медиите е много важна, но дезинформацията си пробива път, обясни той в предаването "Преди всички". 

"От тази година опасенията са, че дезинформацията, създадена от изкуствения интелект, също ще бъде фактор в изборния процес. Подобно нещо видяхме в Словакия. Там беше използван запис, манипулиран с изкуствен интелект, за да повлияе на изборните резултати". 

На 21 май организираме в София голяма конференция на тема "Избори и демокрация". Журналисти от цял свят ще говорят за това каква трябва да бъде ролята на медиите. Те понякога остават най-съществената преграда между опитите на власт да дойдат политици, които да унищожат демокрацията. Медии се използват като инструменти за разправа с политически опоненти и с журналисти. В този пейзаж е много трудно да се ориентира който и да било и да се защити демокрацията от играчи, които използват нейните слаби страни".

Пресата в световен мащаб загуби голяма част от ролята си, отбеляза Радев. 

"Беше изместена до голяма степен от онлайн медиите и това промени целия бизнес модел. Направи много трудно съществуването на независими печатни медии. В България почти няма останали вестници. Регионалните медии също преминаха към онлайн съдържание. Тази промяна на модела направи така, че те да разчитат на финансиране от публични средства". 

Радев прикани всички журналисти да попълнят анкетата на АЕЖ. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна