От 14 януари влязоха в сила новите правила за продажба на имитиращи млечни продукти в България. Те трябва да се продават на отделни щандове, забранява се употребата на думата „млечни” в наименованието им, а на етикетите с достатъчно големи букви трябва да е изписано, че е имитиращ продукт и с какво точно е заменена естествената млечна съставка. Производителите имаха 6 месечен гратисен период, за да приведат производството си в унисон с наредбата.
В мандрата работим около 14 човека, заедно с мен и съпругата ми. Считам, че колкото мандрата ни е по-малка, толкова е по-добре, за да се произвеждат истински неща. А всъщност пазарът е този, който ни ограничава. Моят съвет е да се купува българското, без значение на коя мандра е, въпреки че вкусът на младите хора се промени много. Въпросът е не само да се поддържа нашата икономика, но също традициите и вкусовете. В България се произвеждат достатъчно вкусни неща.
Мандрата на Владимир Персенски работи от 2002 година, като произвежда основно кашкавал, масло, извара, 4 вида кисели млека и айрян. Млякото отначало изкупувахме от собствениците на крави в селото, но много намаля и затова купуваме от фермите в Хасково, Пловдив и Минерални бани. Продукцията ни се продава във Варна, София, Пловдив, Габрово и Плевен, обяснява производителят. Що се отнася до плановете за разширяване на мандрата и разнообразяване на продукцията, Владимир Персенски казва:
Проблемът е основно в пазара. Всеки иска да разширява, но като произведеш нещо и не го продадеш и да искаш, не можеш да увеличаваш производството си. Въпреки всичко аз съм оптимист и вярвам в бъдещето. Доходите на населението макар и леко се покачват и това се усеща при нас. Преди 2-3 години беше доста трудно, а сега има някаква раздвижване на пазара. А българите започнаха да си купуват български неща.
„Истински родопски вкус” е слоганът, под което предлага продукцията си Владимир Персенски. Каква е тайната на местния вкус? – производителят отговаря със смях:
Тя, тайната, е една и всички я знаят. Без значение дали произвеждаш мляко или кашкавал, трябва да го правиш с любов. Друга тайна няма. Аз правя киселото мляко, жена ми прави кашкавала. Не се ли влага достатъчно старание, любов, хигиена, нищо не става. Ние произвеждаме от 17 години и винаги сме го правили по един и същи начин. Производството е като малкото дете, трябва да му обръщаш много внимание. Не го ли направиш с любов, не е качествен продуктът. Изисква се и много старание – да произвеждаме по-качествени неща и да си правим сметка, че се консумират от хиляди хора. Имам един съвет: българите ако видят, че едно мляко се е вкиснало, че опаковката е с подута капачка, да се радват – това означава, че е жив продукт. Има кисели млека, които оставени на температура 35-38 градуса през лятото, нито се вкисват, нито се развалят. Навремето млякото на нашите баби и дядовци се е вкисвало, така че това е истинският вкус, който трябва да се цени. А също така е важно това да се напомни на младите, защото те не го знаят.
През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..
Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..
Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..
Без труд почивката не е сладка, казват старите българи. А и ако работата ви е нещото, което обичате, вие сте истински късметлии. Каквато е и младата Цвети..
С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В..
В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от..