Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите на премиера Бойко Борисов в Солун – елемент от нова динамика на Балканите

В рамките на Четвъртата среща на върха в Солун, провеждана под патронажа на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, премиерът Бойко Борисов разговаря с колегите си от Гърция и Северна Македония – Кирякос Мицотакис и Зоран Заев. Диалогът се вмества в една нова динамика на двустранното и многостранно сътрудничество в региона, наблюдавана през последните дни и седмици.

Борисов увери Мицотакис, че ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритет за целия регион и той лично ще продължи да следи хода на проекта. Личен ангажимент в това отношение българският премиер вече прояви преди четири дни, като инспектира строителството на интерконектора в участък край град Хасково, Южна България. Интерконекторът е един от 7-те най-важни енергийни проекти на ЕС, защото ще позволи реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция с доставки от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция.

Като изказа пред гръцкия си колега Мицотакис увереност, че двустранното сътрудничество ще продължи да се задълбочава и при новото правителство в Атина, Борисов напомни, че важен елемент от това сътрудничество е и проектът за железопътна линия Бургас-Александруполис. Тази инфраструктура е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози между Егейско и Черно море "Sea2Sea". Също преди четири дни Борисов бе коментирал, че „България и Гърция трябва да разпределят ресурсите и възможностите си така, че Гърция да ползва Черно море и Дунава, а България – Егейско море“. В този контекст правителството на Борисов има идея за строителство на път между гръцкото пристанище Александруполис и българския Димитровград.

В изказването си пред срещата на върха в Солун, Бойко Борисов изрази тревога от разделението на обществото в Северна Македония по темата Европейски съюз. Като изтъкна, че усилията за приобщаване към ЕС трябва да бъдат огромни и ясни, премиерът увери, че ще продължи да помага на колегата си Зоран Заев в тази посока. На срещата в Солун представителите на Скопие увериха, че Северна Македония остава ангажирана с реформите, свързани със започването на преговори за членство в ЕС.

В Солун премиерът на България обяви, че през декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество.

Едновременно със срещата на върха в Солун, посещение в Белград направи външният министър на Гърция Никос Дендиас. Проведените там разговори бяха част от подготовката на заседание на съвета за сътрудничество между Сърбия и Гърция, очаквано през декември в Атина. Повишената динамика, наблюдавана в регионалния диалог на различни нива и в различни формати, поражда очаквания за още по-задълбочено и всеобхватно сътрудничество на Балканите.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35