Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Националната библиотека разкрива непознати стари рецепти и лекове за различни болести

Снимка: nationallibrary.bg

Любопитна изложба посреща посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата до края на месец февруари. В храма на книгата са експонирани множество редки рецепти и указания за направата на лекарства, мехлеми и различни билкови отвари. Голяма част от дозировките в тях са написани на т.нар. тайнопис, който можели да разгадаят само посветени лечители.

Сред артефактите се откроява гръцки лекарственик (сборник с медицински и фармакологични рецепти, полезни съвети за бита, заклинания, магически формули с лечебна цел), където подробно е описана мандрагората – легендарно растение, което пищи с човешки глас, ако бъде изтръгнато от земята.

Изложбата „Лекарственици, билки, светци“ показва, че лечения на различни видове болести са записвани още от средновековието и така свидетелства за тях са достигнали до Възраждането. Тогава немалко българи започват да пътуват из Европа, донасяйки в родината и европейска медицинска литература, която превеждат на български език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55