Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Средствата за копието на кораба „Радецки” са събрани от деца

Снимка: Радио Видин

Като храм на подвига на поета-революционер Христо Ботев и неговите четници, в дунавските води край Козлодуй величествено се откроява музеят-копие на кораба „Радецки”.

Австрийският параход „Радецки” е построен в Будапеща, през 1851 година. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. Оригиналът на плавателния съд е унищожен през 1924 г. от австрийското параходно дружество. 42 години по-късно е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца.

В навечерието на 2 юни − Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, Радио България припомня историята на Музея „Параход Радецки”. Какви ценни реликви могат да се видят в залите му и защо неизменно привлича към себе си деца и възрастни, тръгнали по следите на българската история − прочетете в публикацията „С кораба „Радецки” към свободна България”.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16