Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АТОР: България е в ТОП-5 дестинациите за ваксинационни турове в Русия

При какви случаи могат да се ваксинират чужденци в България?

Снимка: руски туроператор

Хърватия, Сърбия, Турция, България и Гърция са ТОП-5 дестинациите за ваксинационен туризъм в Русия. За това съобщава на сайта си в публикация от 09.02.2022 г. Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Интересът на руските граждани към ваксинирането в чужбина е провокиран от това, че руската ваксина „Спутник V“ все още не е призната от СЗО, а хората вече кроят планове за пътувания по света през предстоящите майски празници (Деня на труда и Деня на победата) и летния туристически сезон - 2022 г. Справка в интернет показва, че действително редица руски туристически агенции предлагат такива пътувания в България, основно с дестинации Бургас, Варна и София.

За да научи повече за интереса на руските туристи към ваксинационните турове в страната ни, Радио България се свърза с Бургаската регионална туристическа камара. Председателят на БРТК Деляна Цонева обаче остана учудена от това запитване. Подобни турове са абсолютно невъзможни предвид въведените правила за ваксинация у нас, беше категорична тя.

Тъй като в една от обявите на руските агенции прочетохме, че „българското правителство е одобрило възможността чужденци да се ваксинират безплатно по време на престоя си в България“, решихме да попитаме главния секретар на РЗИ Бургас Мариана Кофинова дали все пак чужди туристи могат да се ваксинират в България, но и оттам чухме отговора:

„Чужди туристи не! Могат да се ваксинират само лицата, които имат постоянно, дългосрочно или временно пребиваване в страната, като представят съответния документ.“

Тъй като водата от извора е най-сладка, решихме да се обърнем директно към някоя руска туристическа компания и да проверим, какво ще ни предложат. Така се „уредихме“ с тридневна екскурзия за двама на стойност 81 900 рубли (1856 лева). Но какво се предлага за тази цена?

„Ваксината се прави безплатно, но ще ви съпровожда наш сътрудник. Това влиза в цената на пакета. В пакета също влизат самолетните билети. Ще ви посрещнем на аерогарата и ще ви закараме до хотела. На другата сутрин в хотела закусвате, взимаме ви от хотела и ви закарваме да ви ваксинират. След ваксинирането ви докарваме обратно в хотела. На третия ден след закуската идва кола и ви откарва на аерогарата“, ни обясниха в московска туристическа агенция.

Друга туристическа агенция – от Санкт Петербург, посочва на сайта си, че чужди граждани могат да се ваксинират в България само чрез туристически оператори. Обадихме се и там, за да научим, какви точно ваксини могат да ни предложат в България. Казаха следното:

„Ваксините са или Johnson & Johnson, или Pfizer. Pfizer може да бъде бустерна, след две дози „Спутник V“, но след втората доза трябва да са минали не по-малко от 3 и не повече от 10 месеца. Така ще летите еднократно за Pfizer. А ако искате две пълноценни дози, първо трябва да поръчате първата доза и летите, и след 21 дена летите втори път.“

След петминутно ровене по руски форуми научихме няколко места в Бургас и София, където поставят ваксини на руски туристи без проблем. Свързахме се с медицински център в Бургас и попитахме дали биха поставили ваксина срещу Covid-19 на наши гости от Москва.

„Какво да ви кажа, ден за ден е със записване. Ако има остатъци, примерно. Няма как да ви кажа за някакъв период напред… Тъй като не са жители на България, ако имат късмет в дадения ден да има отворен флакон, ще ги набодем. Но само да дойдат и да отворим флакон, няма как да стане. Това казваме на всички. Ето, днес дойде едно момче, съвсем случайно, от Русия. Имаше, не ги изхвърлихме. Просто направихме на момчето, на късмет“ - ни отговориха от медицинския център. След като запитахме, дали нашите гости ще могат да избират между Johnson & Johnson и Pfizer, уточниха, че ако дойде група, може да се отвори и определен флакон.

След този отговор решихме отново да потърсим позицията на властите в България - попитахме Министерството на здравеопазването, предоставя ли България възможност за ваксинация срещу Covid-19 на чужди туристи?

Отговориха ни, че съгласно разпоредбите на чл. 83, ал. 1 и 3 от Закона за здравето и § 21б от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., и за преодоляване на последиците през 2021 г. ваксини срещу Covid-19 могат да бъдат прилагани единствено и само на чужденци с разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в България, както и чуждестранни студенти и докторанти, обучаващи се у нас.

Така историята с ваксинационните турове, макар и на ръба на законовите разпоредби, се оказва интересен подход да се стимулира туризмът в условията на криза.

Снимки: руски туроператори

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10