Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”
Снимка: Венета Николова

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град Елена и близките села се пълнят с посетители. По празниците пък напливът е толкова голям, че е почти невъзможно да откриете свободни легла. Тук местата за настаняване се множат непрекъснато и в момента те са над 250. "Не е останало населено място при нас, което да е без семеен хотел или къща за гости" – казва ни Евдокия Околова от Община Елена.

"В самия град има седем паметника на културата с национално значение. Много интересна е къщата музей на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, първото класно училище – Даскалоливницата, Камбуровият хан, където са запазени бита и традициите на еленчани от XIX в. Изключително интересна е църквата "Св. Никола" с уникалните икони. В града имаме още две църкви. 

Даскалоливницата

Не случайно Елена е бил наричан българския Витлеем по време на Възраждането. Гостите посещават  дърворезбарската и грънчарската работилница, както и Природонаучния музей, който се помещава в красива дървена сграда, вписваща се отлично на фона на калдъръмените улички и възрожденския облик на града."

А защо да не разнообразите почивката си с риболов в някой от язовирите, с конна езда, планинско колело или пешеходни преходи сред природата?

Язовир Йовковци в еленския Балкан

В бутиковата винарна на село Марян пък ще ви предложат дегустация на местни сортове вина с типичните мезета от този край. Но най-известната забележителност, превърнала се в туристическа визитка на целия регион е еленският бут. И не, не става дума за специалитет от еленско месо, а за неустоимо вкусния, топящ се в устата свински бут, приготвен по стари еленски рецепти единствено и само тук:


"Единствено климатът играе роля за неговото сушене – това са естествените течения на Еленския Балкан. В осоляването е майсторлъкът!  40 дни след като се осоли, месото се поставя в специални бъчви, след това се вади и се разчита на естествения местен климат. По Коледа се колят прасетата, около май месец нарязваме бута и е готов. Покрай този специфичен продукт станахме разпознаваема дестинация. През месец октомври 2023-та отбелязахме 10-то юбилейно издание на Празника на еленския бут" – разказва г-жа Околова пред Радио България.


Общината залага на фестивалния туризъм и на богатия културен календар. Идеята е всеки месец да има поне едно събитие, което да представя типичните балканджийски традиции. Една от тях е празникът на свети Харалампий през февруари. Тогава се месят питки с мед и орехи, които се раздават за здраве. За целта се организира голямо празненство на градския площад. И още:

"В края на април читалището на Елена организира фолклорно надиграване и надпяване, което е доста мащабно и тогава също градът се пълни с участници и туристи. В рамките на 2-3 дни, пристигат над 1000 гости от цялата страна. Голям интерес има и към фестивала "Произведено в Елена". Тази година празникът ще се състои на 15 юни и тогава всички производители от Еленския Балкан ще се съберат, за да предлагат своите специалитети - био мед, продукти от нашата гъбена ферма, билки, екологично чисти сокове, кисело мляко и млечни продукти от мандрата на град Елена и пр. Разбира се, ще се наблегне на еленския бут, както и на всякакви майсторски приготвени нашенски сурово-сушени деликатеси, като суджук, луканка, колбаси и пр., които чудесно се съчетават с виното от село Марян!" – казва в заключение Евдокия Околова.

Елена претърпява няколко пожара. В началото на XIX век градът е бил почти унищожен от кърджалиите

Вижте още:


Снимки: Венета Николова, община Елена

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15