Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 7900 са турските граждани в България, които могат да гласуват на изборите в Турция

Посланик Секизкьок: Наблюдаваме нарастващ интерес в България към изборния процес и това ни радва

Снимка: Севда Дюкянджи

От 4 май турските граждани в България могат да гласуват за изборите в Турция за президент и състав на 28-ото народно събрание на страната.

Изборни секции у нас са разкрити на три места – посолството в София и генералните консулства в Пловдив и Бургас. Турските граждани, вписани в избирателните списъци в чужбина, могат да гласуват на граничните пунктове, сред които Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово, Дерекьой/Малко Търново. Гласуването в България ще продължи до 9 май, а на граничните пунктове – до 14 май. 

“Изборният процес в България ще продължи четири дена – уточни посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок. – Урните в София, Пловдив и Бургас ще бъдат отворени до 21 часа в неделя. В България има повече от 7900 наши избиратели. Призовавам чрез вас всички да упражнят вота си, като тяхно основно гражданско право и гражданска отговорност. Приятно ме учуди фактът, че още от ранна сутрин на 4 май видях опашка от чакащи пред посолството. Наблюдаваме нарастващ интерес в България към изборния процес и това ни радва.“

След приключване на гласуването бюлетините ще бъдат закарани в Турция с дипломатически куриери. Урните ще бъдат отворени в 17:00 ч. на 14 май, след края на гласуването в цяла Турция.

“Всеки вот при нас е с висока избирателна активност. Хората вярват, че чрез гласа си проблемите и темите, които ги вълнуват, ще могат да намерят отражение в работата на правителството. Те го знаят и вярват в това и затова на всеки избор с удоволствие отиват пред урните”, каза посланик Секизкьок в интервю на Севда Дюкянджи от турската редакция на Радио България.

Как изборите биха се отразили на отношенията между България и Турция?

“Отношенията ни с България в последно време отбелязват може би най-доброто развитие в историята си, сътрудничеството ни се развива в изключително положителна и благоприятна среда. Много се радваме за постигнатото. Българските власти също са много доволни от двустранните отношения с Турция и изразяват задоволство от връзките ни. 

Както и ние съдействахме на 2 април при изборите в България, така и българските власти следят отблизо изборите при нас и пожелават резултатите да са в полза за развитието на Турция.

Връзките ни с България са на отлично ниво. Такива са и по отношение на изборите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето ще е без промяна – остава облачно и дъждовно, няма давали на запад

Във вторник , 30 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 8°. През деня валежите от север над Централна и Източна България ще започнат да спират, но в Южна България ще продължават. Максималните температури ще са от 17..

публикувано на 29.04.24 в 21:00

България днес - 29 април 2024 г.

Започна Страстната седмица и поехме по пътя към вечното християнско чудо- Възкресението. Време, в което обръщаме поглед към последните земни дни от живота на Спасителя, преди да бъде разпънат на кръста и да поема греховете на целия човешки..

публикувано на 29.04.24 в 19:00

Вече можем да проверим дали сме включени в избирателните списъци

Българските граждани вече могат да проверят дали са включени в избирателните списъци От днес българските граждани могат да извършват проверка дали са включени в избирателните списъци за гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. на интернет страницата на..

публикувано на 29.04.24 в 14:55