Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

Българското изкуство присъства все по-ярко на римска сцена

Жана Яковлева
Снимка: FB / IstitutoBulgaroDiCultura

На тиха улица, леко встрани от оживения исторически център на Рим, се намира Българският културен институт. Сградата е дарена на българската държава от световноизвестния оперен певец Борис Христов, който някога е живял тук. През годините мястото се наложи като "кампус" за обучение на млади български оперни таланти, но не само. Институтът е инициатор на различни събития, насочени към популяризирането на културата ни в италианската столица. Тук пресичат пътищата си някои от най-известните съвременни български творци в областта на киното, операта, литературата, балета, живописта и пр.


"Преди време почти никой в Италия не знаеше нищо за България" – твърди Жана Яковлева, която вече два мандата е начело на Института.

"Преди години имах среща в кметството на Рим, и попитах дали знаят кой е Асен Пейков. Един доста високостоящ политик ми каза: "Да, това е един италиански скулптор, който е направил… ", но аз го прекъснах с "Не, дотук! "Италианският" скулптор който е направил паметника на Леонардо да Винчи на летище Фиумичино е българин!". Тогава стана дума и за още знакови имена, свързани с България и той ми каза : "Да, ние сме виновни че не знаем за вас! Но и вие, българите, не правите нищо, за да можем да разпознаваме вашата култура" – спомня си Жана.

Оттогава много вода е изтекла под мостовете на Тибър, а за българското изкуство се говори по-често и с уважение във Вечния град. Жана си спомня първите прояви на "Празника на българското кино" с участието на знакови наши продукции и кинотворци преди 16 години:

"В трите дни на българското кино имаше посещаемост, но тя беше предимно от българи. Сега вече показваме български филми в Дома на киното, който се намира във Вила Боргезе. Casa del cinema – това е едно от знаковите места в Рим. 


Идеята е да можеш да си пробиеш път до знакови места – дали това ще бъде в Casa del cinema или примерно в Auditorium parco della musica, където нашите участия се радват на огромна публика. Тази година успяхме в Teatro Italia отново да представим балет "Арабеск", защото италианците безкрайно харесват нашия балет. А също и филма "Уроците на Блага" на Стефан Командарев, който наскоро беше показан на Фестивала на италианското кино и взе най-голямата награда. Но това са неща, които не се случват от днес за утре, трябва дълъг път да се извърви" – обяснява директорът на Българския културен институт в Рим.

Жана Яковлева и Симеон Венциславов с голямата награда на кинофестивала в Рим

В последните години бе възобновен курсът за оперно пеене на Академия "Борис Христов" в някогашния дом на великия бас. Също така там млади музиканти изнасят концерти по цигулка и виолончело пред италианска публика. Организират се и изяви на лятната сцена в двора на Института.


А през 2021 г. в центъра на Рим, недалеч от площад "Навона" отвори врати ново българско пространство – галерия "България", където римляни и гости на града се запознават с българското изкуство, традиции и възможности за туризъм. 


И още:

"Много често взимаме под наем хубави зали, правим новогодишни концерти в академия "Санта Чечилия",която се намира в центъра на Рим и имаме прекрасни взаимоотношения. През годините Българският културен институт си създаде приятелства с различни знакови места в Италия, благодарение на което правим много успешни турнета. Примерно, когато завърши курсът ни по оперно пеене, задължително, освен в Рим, където нашите студенти правят концерти, се отива в Буджиано Кастелокъдето Борис Христов е живял дълги години. Там го обожават и все още разказват за него, има и паметна плоча посветена на него. На площада правим спектакли, след което се отива в Белуно, където в последните години нашите оперни певци също изнасят невероятни концерти", допълва Жана Яковлева.

Снимки: Венета Николова, FB / IstitutoBulgaroDiCultura



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27