Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Миланов от Прага: Софийските трамваи ми напомнят романтиката от детството

Пътуването с трамвай е красиво ежедневно приключение, казва авторът на изложбата "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага"

Снимка: Гергана Манчева

Чешката столица на прага на нощта, когато последните трамваи отвеждат окъснелите пътници към домовете им… Чрез контраста между светлините и сенките Атанас Миланов ни показва една по-различна Прага, а фотосите му са подредени в залата на Чешкия център в София. Експозицията с причудливото заглавие "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага" се открива официално днес, 16 януари, и може да бъде разгледана до средата на месец февруари. 

Атанас Миланов е избрал да свърже образа на Прага тъкмо чрез тази градска линия, тъй като маршрутът й преминава през някои от най-характерните забележителности в града. Линия 22 е и сред най-използваните от местните жители, но и от туристите. "Трамваят се движи в голяма близост до Дворцовия комплекс, разположен на най-високия хълм в града и се качва по едни много красиви серпентини. Изкачва хълма, спуска се, след това прекосява реката в много голяма близост до Карловия мост и има впечатляваща гледка над река Вълтава" – обяснява самият фотограф пред Радио България.


Изложбата съдържа 22 основни кадъра и още допълващи фотоси в по-малък мащаб, но върху нито един от тях трамваят не присъства в образа и формата, която познаваме. С използваната техника на удължена експозиция, от която  трамвайните мотриси са се превърнали в криволичещи цветни линии, авторът пресъздава емоцията от движението в контраст с тъмнината и застиналите силуети на нощния град.

Атанас Миланов е от София, на 31 години, професионално се изявява в областта на графичния дизайн, а чрез настоящата изложба иска да засвидетелства вдъхновението, което му носи Прага като град, в който той понастоящем работи и живее. Чешката столица е дом за сънародника ни вече пет години - заминава там заради възможността да работи и постепенно открива възможностите за лично и професионално развитие:

"С фотография започнах да се занимавам доста късно, а по принцип имам силен афинитет към природата и това е първото нещо, което снимам – то ми дава вдъхновение, а после всичко останало. Градската среда е прекрасно мое вдъхновение откакто съм в Прага да развивам своя фотографски усет. Липсата на близостта на планината Витоша, както е в родната ми София, ме провокира да потърся вдъхновение в градската среда. Започнах да я снимам и се получи този набор от фотографии. Аз много се вглеждам и в движението на трамваите, но тези, които са в София са ми от любимите. Даже тези малките, жълти трамвайчета в България ми харесват повече, отколкото трамваите в Прага. 


Аз съм от София, роден съм тук и от дете пазя спомени от трамваите по софийските улици. Пътувайки из града, те ми напомнят за романтиката от детството, затова ми е приятно да ги чувам, да ги виждам из улиците. Естествено, отивайки в Прага, там видях другите трамваи, а те пък са червени на цвят. Много е хубав контрастът с готическите катедрали в Прага, общо взето това е и комбинацията от цветове – черно и червено, която се вижда и в изложбата. Това са цветовете на Прага, а София е с други цветове – то е жълтото от трамваите и цвета на синьото небе и планината на неговия фон. Затова бих казал, че София има доста по-топли и природни цветове."


Изложбата е озаглавена "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага", защото прилича на фото разказ, а за зрителя, който преминава от кадър на кадър, това изглежда като пътуване. Всички кадри реално са заснети по маршрута на трамвая, където и спирките са 22 – обяснява ни Атанас Миланов.  Чрез допълнителните кадри той е показал и малко по-експерименталната част от снимките по маршрута. "Дори тези, които не са много добри, са интересни заради опита за визуализиране на фрагменти от това пътуване" – казва фотографът и продължава:


"Дълго мислих върху посланието на тази изложба, но искам да кажа, че вдъхновение почерпих от една фраза, която чух в Балчик – "цветно безвремие", и в тези две думи открих много голям контраст. Когато двете неща се съчетаят, тогава се получават тези интересни снимки на застинало и динамично. Иначе като идея, изложбата е като превръщане на нещо обикновено от ежедневието ни, в нещо необикновено, приказно. Това е добър начин да покажа на хората как можем да го направим на практика. Примерно, аз в Прага си купих един билет за трамвай и от първата до последната спирка се движих с него и си представях, че съм на най-хубавото пътешествие изобщо някога. Представих си го дори като околосветско пътешествие. Това е пример как можем да превръщаме част от ежедневието си в нещо съвсем различно, необичайно и вълнуващо. Със сигурност и у нас в София хората могат с един трамваен билет да си организират подобно пътешествие. Важно е да дадат свобода на мислите, на въображението, че преживяват нещо различно и интересно. Трябва да се радваме на ежедневието си, това, което ни заобикаля, и да търсим необикновеното там, за да бъдем по-щастливи."

Снимки: Гергана Манчева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17
Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08