Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културно сдружение в Лайпциг сплотява българи и германци

Новата организация на българите носи името на Пенчо Славейков

Българите в Лайпциг се обединиха в сдружение, което ги приближава един към друг и им отваря по-широк хоризонт. "Целта ни е да строим мостове, да насърчаваме разбирателството между народите и да осъществяваме общи културни проекти", казва Андриян Андреев, председател на организацията, чийто патрон е големият поет Пенчо Славейков – самият той свързан с културните традиции на града.

Българското културно сдружение "Пенчо Славейков" в Лайпциг избира лирата като основен елемент в своето лого, защото символизира творческото вдъхновение, поезията, изкуството, образованието. В контурите й пък са вградени знамената на България и Германия с посланието за сътрудничество и културен обмен.

"Българската общност и българската култура винаги са били тук, в Лайпциг – разказва председателят на сдружението. – Официално попълнихме необходимите документи през декември м.г., но активна диаспора от българи, предлагащи различни културни занимания, винаги е съществувала. Решихме да създадем организацията, не само за да обединим тези наши сънародници, но и да им дадем представителност пред институциите. Освен това сдружението ни предлага голям набор от образователни дейности, свързани с изкуството, които също допринасят за сплотяването на българската и на германската култура."

Според Андриян Андреев България има много отличителни страни, които сдружението би искало да представи.

"България е съвкупност от всички тези страни и това прави родината ни уникална и много интересна за германците – добавя той. – Една от тях е българският хумор, освен това имаме българското кино, българското гостоприемство, българските танци, българския фолклор – все неща, които водят началото си от българските традиции. Така че допринасяме най-вече с едно усещане за България."

Андриян Андреев акцентира и върху българския манталитет:

"Той е много труден за разбиране в някои случаи, особено от чужденци, защото представлява сложна конгломерация от черти. Но веднъж бъде ли опознат, е нещо, което оставя трайни следи у всеки човек. Българският народ е горд и патриотичен и именно тези характеристики нашата културна дейност се стреми да предава и оставя в своите зрители."

За краткия си "официализиран" живот Сдружението откроява като по-важни събития представянето на филма "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев – отличен с няколко международни награди, и моноспектакъла "Комикадзе на Кръстюпът" на актьора Кръстьо Лафазанов. Внимание е отделено и на българските деца, които с помощта на творчество усъвършенстват уменията си да разбират и да се изразяват на роден език.

"Имаме българските съботи два пъти в месеца, предлагащи различни "занимавки" за по-малки, но и за по-големи – казва Андриян Андреев. – Имаме различни уъркшопове за деца, свързани с ръчен труд. Имаме уроци по математика и по български език, които се провеждат всеки вторник и петък в училищата, където ученици с български корени учат и доразвиват знанията си по български език. Имаме група по народни танци и за деца, и за възрастни – начинаещи и напреднали."


Най-новата дейност на сдружението се отнася до дамския клуб "Българките в Лайпциг", който "изпи" първото си опознавателно "Литературно кафе". На сбирките писатели и поети ще четат свои произведения, ще има музикални изяви – от опера през джаз и модерна музика до народни песни и танци, както и дни, посветени на историята, изобразителното изкуство, кулинарията, градинарството, фотографията и много други теми.

Дамски клуб „Българките в Лайпциг“

"Това са дами от съвсем различни пътища на живота, включително и с немска жилка – продължава Андриян Андреев – Обединява ги, на първо място, мотивацията и желанието да допринесат към нашата дейност. С включването си в клуба те засвидетелстват също така принадлежност, българска идентичност и любов към родината и дано тази любов да бъде изпитвана и изживявана с всяко едно събитие. Навремето е имало седянки, където момите са се събирали – разменяли са си притчи, легенди, обичаи, творили са с ръце или мисловно, обсъждали са всекидневни теми. По същия начин нашите дами ще извършват подобна дейност, естествено, с много по-модерен прочит, но и запазвайки традициите."

Българите, членуващи в сдружението, не са само от Лайпциг, но и от провинции, близо до Саксония – Саксония-Анхалт, Тюрингия и Бранденбург. "На събитията ни идват хора дори от Берлин, така че общността е пръсната на територията на цялата Средна Германия, но успява да се сплоти под шапката на нашето сдружение", горд е неговият председател. Той не крие изненадата си, че много смесени семейства се записват в организацията, още повече че за тях е предвиден преференциален членски внос. Участието на германците допринася за осъществяването на културния обмен и интеграцията с помощта на изкуството, убеден е Андриян Андреев.

Снимки: Facebook /Българско културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг, Facebook /Андриян Андреев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20