Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За националния ни празник в САЩ

Виенското колело в Сиатъл грейва в цветовете на България, в Ню Йорк се събират на Уолстрийт

Снимка: facebook.com/BCHCSeattle

Виенското колело в центъра на най-големия град в щата Вашингтон ще бъде осветено в цветовете на българския трибагреник от 17:00 до 21:00 часа, местно време на 3 март, информира Българският културен център в Сиатъл. Приканват се всички желаещи да го видят, да използват повода, за да поговорят за България и да разкажат на децата си за нея. Мястото на срещата е в Kerry Park, в квартала Queen Anne, откъдето има чудесна гледка към колелото и града. Между 19:00 и 20:00 часа можете да споделите празника с останалите българи на адрес: 211 W Highland Dr., Seattle, WA 98119.


"Елате да гледате, доведете семейство и приятели, качете се на колелото, вечеряйте на кея" – пишат в поканата си за обща българска среща в Сиатъл на 3 март от културния ни център. Освен това, организаторите приканват хората да си направят снимки на фона на осветеното в бяло, зелено и червено виенско колело, а след това да ги публикуват в социалните мрежи и във фейсбук групата на Bulgarian Cultural and Heritage Center of Seattle с #BulgarianFlagSeattleWheel2024.

Ден по рано, на 2 март (събота), българите в Ню Йорк ще отбележат националния празник с вдигане на българското знаме, съпроводено от тържествена церемония и празнична програма с много български народни танци. Мястото на срещата е при "Бика на Уолстрийт", началото – в 12:00 часа.


За да информират нашите сънародници в Ню Йорк за събитието, от генералното ни консулство отправиха и интересна покана във фейсбук страницата си. "И изкуственият интелект има визия за това как ще изглежда тържественото вдигане на българския флаг за националния ни празник" – пишат те и допълват: "Химните, хората, песните, стиховете и мартеничките са оставени на нашето въображение!".

За тържествено честване на националния празник на България се събират и сънародниците ни от Лос Анджелис и други части на Калифорния. Покана за събитието, което е под егидата на Генералното консулство на България в Лос Анжелис, отправи Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" и Българо-американската културно-образователна фондация (BACEF), информира БТА.


Събитието ще се проведе под наслов "Там на Балкана" и е планирано за 3 март от 14:00 часа на адрес: Veterans Complex, 4117 Overland Ave, Culver City, CA, United States, California 90230. 

Организаторите обещават богатата празнична програма, "пъстър калейдоскоп от багри, звуци и ритми, каквато е и нашата родина - с дъх на здравец и на рози, пъстри черги и омайни звуци на кавал и гайда".

Снимки: facebook.com/BCHCSeattle,
ФБ страници на генералните консулства в Ню Йорк и Лос Анджелис  


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44